Duitse+verpakkers+van+aardappelen+en+uien+beboet
Nieuws
© Eigen Foto

Duitse verpakkers van aardappelen en uien beboet

Twee Duitse handelsbedrijven in aardappelen en uien zijn door het Duitse Bunderskartellamt veroordeeld tot een boete van in totaal 13,2 miljoen euro.

Het gaat om de bedrijven Hans-Willi Böhmer uit Mönchengladbach en Kuhn uit Frankenthal. Ze hebben verboden prijsafspraken gemaakt over de levering van verpakte aardappelen en uien aan groothandel Cas&Cary en Real van de Metro-groep. De zaak is in mei 2013 gestart met een zoekopdracht in de hele sector.

De twee handelsbedrijven maakten tussen 2005 en 2013 onderlinge afspraken over de wekelijkse prijsofferte die ze aan Metro deden. 'Door de prijzen op elkaar af te stemmen, hebben ze de prijsconcurrentie tussen de twee voornaamste leveranciers van de Metro Group vrijwel geëlimineerd', zegt Andreas Mundt, president van het Bundeskartellamt.

Uniforme aanbiedingsprijs

Volgens het Bunderskartellamt hebben de verantwoordelijke personen regelmatig contact met elkaar opgenomen over het wekelijks indienen van voorverpakte aardappelen en uien bij de Metro-groep. Zij hebben elkaar geïnformeerd over hun respectievelijke inkoopprijzen van aardappelen en uien (de zogenaamde 'grondstofprijzen') en hebben ingestemd met een bepaalde, uniforme aanbiedingsprijs richting de Metro-groep.

Böhmer is veruit één van de twee grootste verpakkingsinstallaties voor aardappelen en uien in Duitsland. Kuhn is alleen actief in het zuidwesten van Duitsland. Böhmer en Kuhn zijn de twee belangrijkste leveranciers van de Metro-groep voor verpakte aardappelen en uien. De Metro-groep heeft in Duitsland 103 groothandels.

Onderzoek

Bij het vaststellen van de hoogte van de boete heeft het Bundeskartellamt er rekening mee gehouden dat Kuhn uitgebreid heeft meegewerkt aan het onderzoek. De opgelegde boetes zijn nog niet definitief. De twee ondernemingen kunnen nog in beroep bij de rechtbank in Düsseldorf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  60 %
Meer weer