Varkenshouder+bezorgd+over+mestafzet
Nieuws
© Johan Wissink

Varkenshouder bezorgd over mestafzet

Steeds meer bezorgde varkenshouders melden zich bij de POV met het signaal dat de afzet van varkensmest zeer moeizaam verloopt.

De afzet in het voorjaar was minimaal door verschillende oorzaken. Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) zoekt samen met LTO en het ministerie van LNV naar oplossingen voor de overvolle putten.

De mestputten op varkensbedrijven raken vol door de moeizame afzet. De afzet is moeilijk om verschillende redenen. Zo was het voorjaar erg nat. Akkerbouwers konden pas laat het land op en dit ging gepaard met direct zaaien en poten. Er was geen kans om te bemesten met drijfmest. De bemestingsruimte hebben zij opgevuld met kunstmest.

Daarnaast is er een groot aanbod van rundveemest op de markt en dat bemoeilijkt dat de afzet van varkensdrijfmest. De afzet van digestaat naar Duitsland is door strengere regelgeving aldaar ook veel minder dan eerdere jaren.

Minder mest geplaatst

Tenslotte is door aangescherpte handhaving minder mest geplaatst en is verwerkingscapaciteit verminderd. Dit alles heeft ertoe geleidt dat er veel minder varkensmest is afgezet dan in andere jaren. Uit signalen filtert de POV dat de afzet ongeveer 65 procent van het gemiddeld over de afgelopen vijf jaren was.

De POV is met LTO en het ministerie van LNV in gesprek over oplossingsrichtingen. Er zijn meerdere oplossingsrichtingen benoemd, waarvan op dit moment de kansrijkheid en haalbaarheid worden onderzocht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer