Merensteyn+verdubbelt+mestverwerking
Interview
© ZLTO

Merensteyn verdubbelt mestverwerking

Mestverwerkingbedrijf Merensteyn van afzetcoöperatie Mestac verdubbelt in 2018 de productie onder andere met geld uit de stimuleringsregeling van de POV. 'Wij verwerken en zetten mest verantwoord af', zegt bureaumanager Bas van den Bergh van coöperatie Mestac.

Waarom nu die boodschap?

'De actualiteit rondom mestfraude zet helaas niet alleen malafide bedrijven in een negatief daglicht. De meeste bedrijven hebben hun mestzaken wél netjes op orde, maar ook zij krijgen nu de volle laag. Daarom willen wij transparant zijn over wat wij doen, welke ontwikkelingen op stapel staan en welke ruimte dat geeft.'

Als mestverwerker zijn wij niet de goedkoopste, maar wel een van de meest betrouwbare, en met ruimte voor meer tonnen

Bas van den Bergh, coöperatie Mestac

Op welke ruimte doelt u?

'Onze locatie om mest te verwerken is gunstig gesitueerd in het Peeldorp Ysselsteyn. We hebben een vergunning om 200.000 ton drijfmest te verwerken. In 2018 investeren we om die maximale capaciteit te realiseren. Dat gebeurt samen met veehouders, die staan ook aan het roer van dit verwerkingsinitiatief. Als leverancier van mest zorgen ze voor continuïteit.'

Ook jullie motor haperde even?

'Klopt. Medio 2016 zijn we gestart met vooruitstrevende technieken om mest te verwerken tot loosbaar water en een vaste fractie. Dat bleek te ambitieus en we hebben een stapje teruggezet. We passen nu alleen bedrijfszekere technieken toe en kunnen 100.000 ton drijfmest per jaar verwerken.

'Het nadeel is dat er ook een mineralenconcentraat vrijkomt waardoor de kosten hoger zijn. Nu we volle bak draaien, kunnen we de verwerkingsprijs in 2018 wel 50 cent per ton verlagen.'

Het opschalen is zeker?

'Ja, onder meer met geld uit de Regeling Stimulering Mestverwerking van de POV. Doel is de uitbreiding van de installatie ruim voor eind 2018 operationeel te hebben. Maar om jarenlang op de maximale capaciteit te draaien, is wel continuïteit in de mestaanvoer nodig.'

In de regio Ysselsteyn is toch mest te over?

'Jazeker, maar het is niet zo eenvoudig die tonnen naar ons toe te halen. In deze contreien werd met argusogen gekeken naar het Mestac-initiatief en de verwerkingsprijs.

'Maar de stemming kantelt, merken we nu we de boer op kunnen. Nieuwkomers leggen 7 euro per kuub in en krijgen een contract tot eind 2025. Die einddatum is ook doorgevoerd in alle lopende contracten. Acht jaar afzetzekerheid.'

Tegen welke prijs?

'Als we een continue mestaanvoer hebben, is het verwerkingsproces te finetunen. Ook het eventueel samenwerken bij de afzet van de vaste mestfractie en het concentraat, kan onze kostprijs verlagen. Mij lijkt een verwerkingsprijs van 20,50 tot 21,50 euro per ton realistisch. Onze veehouders zijn verlost van kopzorgen en voldoen netjes aan hun verwerkingsplicht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer