NVWA betrapt omkatter mest op heterdaad

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag in samenwerking met het Functioneel Parket (FP) een mesttransporteur uit Oost-Nederland op heterdaad betrapt bij het omkatten van mest.

NVWA+betrapt+omkatter+mest+op+heterdaad
© Han Reindsen

Dat gebeurde vermoedelijk door 'fictieve' los- en laadmeldingen te doen op een locatie waar geregeld mest wordt gescheiden en hierbij valse documenten op te maken.

De handelaar had varkensmest geladen bij een varkenshouder en deze mest zou op papier gelost zijn in een silo op een locatie van een andere mesttransporteur. Hierna werd vermoedelijk alleen op papier andere, bewerkte varkensmest (zogenoemde dunne fractie) geladen vanuit een andere silo op dezelfde locatie.

Hoog fosfaatgehalte

In werkelijkheid zou de vracht varkensmest onbehandeld gelost zijn bij een akkerbouwer in Drenthe.Onbewerkte varkensmest heeft een hoog fosfaatgehalte, dunne fractie een laag fosfaatgehalte. Een akkerbouwer heeft belang bij op papier mest met een laag gehalte; hij mag in dat geval meer mest aanvoeren.

Voor het bemesten van de akkers heeft hij belang bij mest met een hoog fosfaatgehalte. Door de administratieve handelingen zou hier mest met een hoog gehalte fosfaat zijn omgekat naar mest met een laag gehalte fosfaat.

Tankwagen in beslag genomen

De NVWA heeft een proces-verbaal opgemaakt. De chauffeur van het transport is aangehouden en de tankwagen is in beslag genomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer