Verwerkingscapaciteit+Merensteyn+verdubbeld
Nieuws
© Merensteyn

Verwerkingscapaciteit Merensteyn verdubbeld

Sinds eind juli is de verwerkingscapaciteit bij Merensteyn verdubbeld naar circa 300 ton drijfmest per dag. Daarmee is de eerste fase van de oorspronkelijke plannen gehaald en een jaarcapaciteit haalbaar van 100.000 ton mest.

Na de start begin 2016 verliep de mestverwerking bij Merensteyn niet direct van een leien dakje. Met name de verdere verwerking van de dunne fractie was een probleem. Doel was om geen mineralenconcentraat te produceren. Dat zou moeten kunnen met een actief koolstoffilter als extra stap. Dat is tot nu toe niet gelukt.

In tussentijd is Merensteyn wel mest gaan verwerken volgens het bekende procedé Green Point Systems dat vergelijkbaar is met Kumac in Deurne. Daarbij ontstaat een vaste mestfractie, schoon water en een mineralenconcentraat via omgekeerde osmose. Vorig jaar is begonnen met de eerste lijn met omgekeerde osmose.

Ombouw

Afgelopen zomer is de tweede lijn omgebouwd. Sinds eind juli draait ook die lijn volledig. De verwerkingscapaciteit is daardoor nu 300 ton per dag. Wat ruimt schept om extra mest te verwerken. Bij de ombouw van de tweede lijn is ook het doseringssysteem voor hulpstoffen aangepast. Daardoor kan Merensteyn nu nauwkeuriger en met goedkopere enkelvoudige hulpstoffen draaien.

Tegelijk is ook de hygiënisatiecapaciteit voor de vaste mestfractie vergroot, zodat de dikke fractie rechtstreeks is te exporteren naar buitenlandse afzetmarkten. De verwachting is dat de kostprijs van de verwerking omlaag kan.

Opschalen

Met de aanpassingen heeft Merensteyn fase 1 van de toekomstplannen gerealiseerd. Volgende stap is een opschaling naar 150.000 tot 200.000 ton. Daarvoor is het onder andere nodig om een derde omgekeerde osmoselijn om te bouwen. Dat kan met hulp van subsidie van de POV.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer