%27Horecastudenten+verruilen+schoolbanken+voor+boerderij%27
Interview
© Wim Hollemans

'Horecastudenten verruilen schoolbanken voor boerderij'

Hoe mooi is het als toekomstige chef-koks een voorliefde ontwikkelen voor regionale boerenproducten? De kiem daarvoor leggen zeven Brabantse horecascholen dit jaar met een gezamenlijk onderwijsprogramma. Dat vertelt Marc Raaijmakers, directeur horeca van het Koning Willem I College.

Waarom zetten de horecaopleidingen boerenproducten in de schijnwerpers?

'Wij leiden onze studenten op tot zelfstandige koks die aandacht hebben voor hun omgeving. Ze leren bewuste keuzes te maken voor de producten die op de menukaart komen. Ik ben er een groot voorstander van om lokaal voedsel, geproduceerd in de agrifood, een breed podium te bieden.'

Meer kennis over de oorsprong van producten zorgt ervoor dat je meer respect voor deze producten ontwikkelt

Marc Raaijmakers, directeur horeca van het Koning Willem I College

Hoe ziet het onderwijsprogramma eruit?

'Kort gezegd komt het erop neer dat de zelfstandige koks in spe dit jaar de schoolbanken een keer verruilen voor de boerderij. In groepjes brengen ze een bezoek aan in totaal veertig boeren en tuinders in onze provincie. Slow Food Brabant faciliteert het contact met de deelnemende boeren en tuinders.

Wat leren de studenten op de boerderij?

'De leerlingen krijgen te zien hoe producten groeien, bloeien en tot stand komen. Hoe leven dieren? Hoe zit de bodem in elkaar?'

Wat maakt het contact tussen boeren en studenten waardevol?

'Meer kennis over de oorsprong van producten is niet alleen een verrijking, het zorgt er ook voor dat je meer respect voor producten ontwikkelt. En dat je meer besef krijgt van natuur, afval, gezondheidsaspecten, seizoenen enzovoorts.'

Gebeurt er nog meer met alle boerenkennis die studenten opdoen?

'Ja, elke deelnemende school bedenkt vier nieuwe recepten van Brabantse bodem. Deze bundelen we en verrijken we met achtergrondverhalen. Het eindresultaat wordt een kookboek dat we in december 2018 lanceren.

'Verder hebben we het voornemen om het onderwijsprogramma 'Van Brabantse grond' niet alleen dit jaar, maar ook de volgende jaren op te nemen in ons lesaanbod.'

Op welke manier werken jullie nog meer samen met andere scholen?

'Bij het Koning Willem I College bieden we onder andere onderzoeksfaciliteiten aan. Zo doet de HAS Hogeschool nu bij ons onderzoek hoe je gezonde keuzes kunt stimuleren. Binnen Grow Campus werken we met diverse partners samen. Vaak zijn uitkomsten ervan interessant voor zowel het bedrijfsleven als voor studenten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer