Sanne Jansen

Sanne Jansen

Sanne Jansen is redacteur Zuid. Ze volgt Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland en het verenigingsnieuws bij ZLTO.

Contact

Artikelen door Sanne Jansen

ZLTO voert vruchtbaar overleg in droge tijden

Algemeen

Door het watertekort zijn er meerdere overleggen geweest tussen diverse waterschappen, ZLTO en de provincie Noord-Brabant. ZLTO nam beleidsmakers mee het veld in om de gevolgen van de droogte te laten zien.

Unieke situatie op grens Brabant en Zeeland door watertekort

Regio Zuid

Op de grens van Noord-Brabant en Zeeland is er iets bijzonders aan de hand dankzij de aanhoudende droogte. Voorheen was er altijd genoeg water om in droge perioden de polders rondom Ossendrecht en Woensdrecht en een aantal Zeeuwse polders vanuit de...

Aa en Maas breidt onttrekkingsverbod uit

Regio Zuid

Waterschap Aa en Maas breidt in verband met de aanhoudende droogte het onttrekkingsverbod voor het beregenen uit oppervlaktewater per 1 augustus uit.

Beregenen graslanden vanaf 1 augustus weer toegestaan

Regio Zuid

Ondanks de aanhoudende droogte is het beregenen van grasland en sportvelden met grondwater vanaf 1 augustus overdag weer toegestaan. Waterschap De Dommel heeft overwogen af te wijken van deze bestaande afspraak en het beregenen ook na 1 augustus...

Tussen koeien kokkerellen met Klasseboeren

Regio Zuid

Even geen rekensommen of topografie voor de leerlingen van groep 7 van basisschool 't Schrijverke in Herpen. Ze mochten woensdagochtend naar Melkveebedrijf Zonnenberg in Herpen. Daar leerden zo onder meer over de herkomst van voedsel.

'Horecastudenten verruilen schoolbanken voor boerderij'

Regio Zuid

Hoe mooi is het als toekomstige chef-koks een voorliefde ontwikkelen voor regionale boerenproducten? De kiem daarvoor leggen zeven Brabantse horecascholen dit jaar met een gezamenlijk onderwijsprogramma. Dat vertelt Marc Raaijmakers, directeur...

0 procent afval realiseren, kan dat?

Algemeen

Eten weggooien is belastend voor het milieu en kost bakken met geld. Er duiken steeds meer initiatieven op die verkwisting tegengaan. Ondernemers zoals Greenco dagen zichzelf uit. Ook in het onderwijs binden ze de strijd aan.

Boerenkalender brengt ode aan Brabants familiebedrijf

Regio Zuid

Het CDA in Noord-Brabant presenteerde maandag een kalender met twaalf stoere, Brabantse boeren. Ton Braspenning, CDA-Statenlid en melkveehouder uit Strijbeek, is een van de initiatiefnemers.

Stallenbouwer pakt met miljoenensteun ammoniak aan

Veehouderij

De Hoeve Innovatie heeft van provincie Noord-Brabant een subsidie van 2,6 miljoen euro gekregen. Daarmee ontwikkelt het bedrijf vernieuwende stalsystemen die de uitstoot van ammoniak verminderen.

'Wat als je morgen te maken krijgt met extreem weer?'

Regio Zuid

'Wat als je morgen op je bedrijf te maken krijgt met extreem weer?' Erwin Kerkhof onderzoekt bij waterschap Aa en Maas wat klimaatverandering betekent voor mensen. Geen doorsnee onderzoek, maar eentje waarbij het draait om 'design thinking'.

'Bereik van onze filmpjes blijft groeien'

Regio Zuid

Werken in de agrarische sector gaat verder dan het boerenbedrijf. Lokaal en regionaal levert het veel werkgelegenheid op. Dat mag gezien worden, vonden jongeren uit Boxtel en Liempde. Ze maakten er filmpjes over. Kalverhouder Stan Verhoeven (20) uit...

Breedbandfonds Brabant slaat niet aan

Algemeen

Glasvezelcoöperatie Midden-BrabantGlas en Mabib (Maatschappij voor Breedband in Brabant) maken allebei geen gebruik van het Breedbandfonds van de provincie Noord-Brabant. De provincie bekijkt of en hoe het fonds nog ingezet gaat worden.

Streekproductenwinkel voor Klundert

Regio Zuid

Klundert krijgt een streekproductenwinkel waar enkel leden van de ZLTO-afdelingen Moerdijk en Halderberge groente, fruit en zuivel aan gaan leveren. Begin januari 2017 gaat de winkel open.

Verzilting biedt Zeeland productkansen

Verzilting zorgt voor een vermindering van de mogelijkheden voor reguliere akkerbouw in Zeeland. Maar er zijn ook kansen. Daarover gaat project 'Nieuwe Zeeuwse Zilte Kansen'.

Gezocht: tweets die imago sector opkrikken

Welke jonge boer of tuinder in Noord-Brabant stuurt de beste tweets die bijdragen aan een positiever imago van de sector?

Boeren Gemert checken eigen huisvesting

Zelf controleren of de huisvesting voor seizoenwerkers op het boerenerf oké is. In Gemert-Bakel heeft een handjevol ondernemers het afgelopen jaar geëxperimenteerd met een zelfcontrolesysteem.

AJK's strikken Henk Bleker op 28 januari

AJK's Eindhoven-Noord en Diessen gaan meer samenwerken. Voor hun eerste gezamenlijke bijeenkomst hebben ze oud-staatssecretaris Henk Bleker weten te strikken.

Tilburgse trappisten gaan zelf kaas maken

Bewoners van adbij de Koningshoeven in Berkel-Enschot (Tilburg) nemen morgen officieel een eigen kaasmakerij in gebruik.

ZLTO-dag voor stadsgerichte boeren

ZLTO-leden die al een tijdje rondlopen met het idee meer stadsgerichte producten en diensten aan te bieden zijn van harte welkom bij de ZLTO-ondernemersdag ‘Haal meer business uit de stad’.

ZLTO: opdoeken verordening onverstandig

ZLTO reageert verontwaardigd op het voorstel van de provincie Noord-Brabant om de akkerdistelverordening op te doeken.

Netwerk 'Goed boeren' van start

Het netwerk ‘Goed boeren’ is van start gegaan. Initiatiefnemer is de Brabantse Milieufederatie.

Stadslandbouwdag 2015 in Den Bosch

De Dag van de Stadslandbouw vindt volgend jaar plaats in Den Bosch. Op woensdag 3 juni zijn er diverse excursies en een dag later is er een congres in De Brabanthallen.

Toekomst Brabant door bril jongeren

Hoe zien jonge boeren de toekomst van agrarisch Brabant? Daarover spraken twaalf jonge ondernemers tijdens het Trendgesprek op 25 oktober, georganiseerd door BrabantKennis.

Imago bouwen bij ZLTO Ondernemersdag

Regisseur van je eigen imago worden, kan dat? Volgens Cecile Snijders van communicatiebureau Breinkracht wel degelijk. Tijdens de ZLTO Ondernemersdag Intensief op dinsdag 18 november bij ZLTO in Den Bosch verzorgt ze een workshop.

‘Onze methode uitrolbaar voor hele sector’

De Rabobank reikt volgende week donderdag de Herman Wijffels Innovatieprijs uit. Het champignonbedrijf van Pieter van den Boomen en zijn ouders in Gemert is genomineerd.

Fruitactie ziekenhuis Goes na boycot

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes is woensdag gestart met een fruitactie die Zeeuwse fruittelers een hart onder de riem moet steken.

Natuurbeheerders Gemert-Bakel stomen door

Het gaat goed met Ons Landschap, de prijswinnaar van de Bronzen Grutto. Dit voorjaar won deze natuurvrijwilligersorganisatie uit Gemert-Bakel de landelijke trofee voor agrarisch natuurbeheer. Maar eigenlijk was het een startsein voor meer.

Onjuiste asbestaanpak Brabantse gemeenten

Achttien Brabantse gemeenten voeren hun asbesttaken niet goed uit, laten Gedeputeerde Staten van provincie Noord-Brabant in een recent onderzoeksrapport weten.

Brabant ruimt 700 kilo aan middelen op

Dankzij actie 'Bezem door de middelenkast' is dit voorjaar in gemeenten Zundert, Roosendaal, Etten-Leur en Breda 738 kilo aan overbodige of inmiddels verboden gewasbeschermingsmiddelen opgeruimd.

Koeien zien 20.000 Paaspopgangers

Zo’n 20.000 bezoekers die het afgelopen weekend met de auto naar Paaspop gingen konden hun auto kwijt bij boer Anton van den Broek in Schijndel.

Boomkwekers samen in belevingscentrum

Belevingscentrum De Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode opent dit Paasweekend de deuren. Particulieren kunnen bij De Gasthuishoeve rechtstreeks bij de Brabantse boomkweker kopen.

Ilse van den Meijdenberg ZAJK-voorzitter

Ilse van den Meijdenberg (26) uit Zaamslag is sinds vorige week zaterdag de nieuwe voorzitter van het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt (ZAJK). Ze neemt het stokje over van Willem Cevaal, die de afgelopen drie jaar aan het roer stond.