Boer+en+modeontwerper+maken+melkroutes
© NVT

Boer en modeontwerper maken melkroutes

Boerderijrecreatie in Delfstrahuizen en modeontwerper Aziz Bekkaoui uit Amsterdam ontwikkelen fiets-, vaar- en wandelroutes langs Friese melkfabrieken rond het Tjeukemeer.

Doel van hun project Melksporen is de hele keten van melk goed in beeld te brengen. Gelijktijdig moet het de samenwerking tussen boeren, detailhandel en horeca in de Friese dorpen versterken, zegt Geeske Holtrop van Boerderijrecreatie.

‘Bij veel mensen zijn enkele schakels in de keten onbekend. Ze weten dat de boer de koeien melkt en zien de melk in schappen in de winkels liggen. Het vervoer van de boerderij naar de fabriek hebben ze ook nog in beeld, maar wat er in de fabriek gebeurt, dat is niet transparant.’

De Eendracht

Veel geschiedenis van de Friese melkfabrieken is bewaard gebleven, stelt Holtrop. Een goed voorbeeld hiervan is De Eendracht in Delfstrahuizen die in 1899 werd opgericht. De fabriek is opgenomen in Melksporen.

Naar verwachting kunnen de eerste toeristen dit jaar de Melksporen-route volgen. Holtrop: ‘We zijn benieuwd hoe ons product wordt ontvangen. We zien Melksporen als een pilot. Ons streven is om dit over heel Nederland uit te rollen.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer