Boer en burger tafelen samen bij Omke Jan

Geen gangbaar restaurant, maar een plek met een duidelijke link naar de voedselproducenten in de regio. Dat is de filosofie achter eetgelegenheid 'Omke Jan'(oom Jan) in het Friese Woudsend. Brein is zuivelman Jan Bles. Hij wil boer en burger weer bij elkaar aan tafel brengen.

Boer+en+burger+tafelen+samen+bij+Omke+Jan
© Ida Hylkema

Omke Jan was de oudoom van Jan Bles en inspiratiebron voor de 'boergondische ontmoetingsplek' in Woudsend. 'Omke Jan was Bourgondiër en altijd in voor een praatje, maar ook een kiene veehandelaar. Hij was een verbinder en is de verpersoonlijking van de plek die we hier willen realiseren', vertelt Bles.

Bles heeft bijna 20 jaar voor FrieslandCampina in het buitenland gewerkt, respectievelijk in Indonesië, Nigeria en tweemaal in Vietnam. Ondertussen is hij bij FrieslandCampina medeverantwoordelijk voor het oprichten van buitenlandse vestigingen in nieuwe markten. Omke Jan is een privé-initiatief en staat los van FrieslandCampina, benadrukt hij.

'In de twintig jaar dat ik in het buitenland woonde, had ik een huisje in Woudsend waar ik nu nog steeds woon. Het was naast een voormalig boerderijtje dat veel verschillende functies heeft gehad en drie jaar geleden leeg kwam te staan. Dat was het begin van mijn droom: 'iets' doen met eten en drinken met de koe als uitgangspunt en een ontmoetingsplek maken voor boeren en burgers', vertelt Bles.

'Kinderen moeten weten waar het voedsel vandaan komt'

Jan Bles, intitiatiefnemer Omke Jan

Iets wordt ontmoetingsplek

Het 'iets' werd Omke Jan, 'een boergondische ontmoetingsplek waar je kunt eten, drinken, slapen en beleven'. Onder leiding van ontwerper Piet Hein Eek werd de boerderij tot een herberg verbouwd met een open keuken en een grote houtoven.

Onder het gebint van de boerderij zijn eenvoudige kamers gemaakt voor overnachtingen. Zelf staat Bles overigens niet in de keuken of de bediening. 'Ik heb het concept bedacht en ben investeerder, anderen voeren het uit. Je moet het zien als mijn hobby.'

Onbegrip

De kern van Omke Jan is verbinding. 'Ik zie onbegrip tussen de consument en de boer, maar ook omgekeerd. Begrijpt de boer de burger nog wel, dat vraag ik me wel eens af. Ik wil hier beide groepen weer bij elkaar brengen.' Die verbinding is er bijvoorbeeld vandaag bij 'schuif bij de boer aan tafel' waar de boeren waarmee Omke Jan samenwerkt iets over hun bedrijf vertellen en vervolgens aanschuiven bij de gasten.

Omke Jan werkt met producten uit de streek en rechtstreeks van de boerderij. Het vlees van Jersey-stiertjes komt van het biologisch bedrijf Gouden Boaiem en van Boer Bart die ook kippen en eieren levert. Melk voor boerenijs komt van melkveehouder Romke Schaap. Daarnaast wordt nog samengewerkt met beroepsvisser Freerk Visserman en molen 't Lam en worden producten betrokken van De Streekboer.

De keuze van de drie agrarische leveranciers is bewust: de Gouden Boaiem is een biologisch familiebedrijf met Jerseys, Boer Bart heeft een eigen, natuurinclusieve bedrijfsvoering met koeien en kippen en Schaap heeft een modern, gangbaar melkveebedrijf met circa 130 melkkoeien.

Niet één richting

'We kiezen niet voor één richting', legt Bles uit. 'We hebben respect voor alle typen boeren; deze kunnen ook weer van elkaar leren. We willen ook boeren onderling met elkaar verbinden. Als ik iets in het buitenland heb geleerd dan is dat wel dat je altijd nieuwsgierig moet zijn naar een ander z'n standpunt en niet te snel met je oordeel moet komen.'

Melkveehouder Romke Schaap waardeert het initiatief van dorpsgenoot Bles. 'Het is een mooi initiatief waarmee we ons als melkveehouderij kunnen laten zien', vindt hij. 'Daar doen wij graag aan mee.'

Voedselonderwijs

Ook voedselonderwijs is een belangrijke pijler van de ontmoetingsplek. Kinderen kunnen er leren hoe ze bijvoorbeeld van melk boter kunnen maken en een bezoek brengen aan de boer.

'Dat doen we belangeloos. Omke Jan heeft een zakelijk deel en een maatschappelijk deel en het voedselonderwijs hoort bij het laatste. Ik vind het belangrijk dat kinderen weten waar het voedsel vandaan komt en nodig ze daarom uit om dat bij ons te ontdekken. Niet grootschalig, maar op afspraak', vertelt Bles.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer