Eerste+proef+De+Lelystadse+Boer+met+belevering+horeca
Nieuws
© De Lelystadse Boer

Eerste proef De Lelystadse Boer met belevering horeca

De zestig Flevolandse boeren die zich verenigd hebben in De Lelystadse Boer gaan samen verse producten leveren aan horecabedrijven in Lelystad. Het gaat om een proef van een maand.

In deze testfase kunnen de boeren en de horecaondernemers aan elkaar wennen. Vanaf eind maart gaan onder andere de restaurants Flantuas en Hajé hun maaltijden bereiden met ingrediënten uit 'de groentetuin van Europa'.

Het gaat om aardappelen, uien, appels, peren, rundvlees, kippenvlees en eieren. 'In ons gebied is nog veel meer mogelijk. Denk aan kruiden, kaas, brood en andere groentes. Maar we gaan stap voor stap ontdekken hoe het gaat', zegt akkerbouwer Karin Perdaems, een van de initiatiefnemers uit het gebied.

Contact

Belangrijkste motivatie voor de boeren is om de afstand tussen consument en producent te verkleinen. 'Ik vind het zelf ontzettend leuk om in contact te zijn met de mensen, om te zien dat ze blij zijn met je producten.
Dat geeft voldoening van ons werk', aldus Perdaems.

Volgens haar zitten er te veel schijven in de hele voedselindustrie. 'Dat is eigenlijk niet nodig. Maar je moet het wel kunnen organiseren. En als Lelystadse Boer hebben we nu een organisatie waarmee we dat kunnen.'

Onder de horecaondernemers die hebben gereageerd is Thierry de Jager van de restaurants van Hajé. 'Ik steun liever de lokale economie en werk liever met mensen uit de buurt dan met organisaties veraf. Dat is niet alleen goed, maar ook erg leuk.'

De Jager probeerde al eerder lokaal in te kopen, maar zonder resultaat. 'Altijd was de logistiek het probleem. Je moet het hele jaar dagverse producten kunnen leveren. De Lelystadse Boer als collectief kan een eenvoudiger tot een totaalaanbod komen.'

Uitbreidingsplannen

De Lelystadse Boer is een initiatief dat in 2016 is ontstaan door de uitbreidingsplannen van Lelystad Airport. Het gaat om zestig agrarische bedrijven, in een straal van ongeveer 2,5 kilometer rondom het vliegveld.

Deze groep omwonenden, die de meeste overlast van het vliegveld ondervindt, heeft als missie dat 'het goed boeren blijft' in het gebied. Ze hebben zich voorgenomen om samen vooral in kansen te denken.

De Lelystadse Boer ziet het leveren van lokaal voedsel aan het vliegveld, aan de horeca en aan de stedelingen als een belangrijke pijler. Mogelijk krijgt ook dat laatste in het voorjaar van 2017 al vorm.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer