Groen+congrescentrum+ademt+bomen
Reportage
© Studio Kastermans

Groen congrescentrum ademt bomen

In de congreslocaties Het Groene Paviljoen en de Jardin d'Hiverre van Bomencentrum Nederland in Baarn vertelt eigenaar Hans Blokzijl graag over bomen aan professionals en liefhebbers.

Bij Bomencentrum Nederland in Baarn staan zo'n 25.000 bomen in zeshonderd soorten op een terrein van ruim 23 hectare. De bomen zijn vijftien tot zestig jaar oud en leverbaar in hoogtes van 5 tot 18 meter. 90 procent van de afzet vindt plaats in Nederland en de grootste afnemers zijn de Nederlandse gemeentes.

Eigenaar Hans Blokzijl produceert al zo'n 35 jaar lei- en vormbomen. 'Ik zie mezelf niet als boomkweker, maar als boomkenner. Veel mensen vinden dat ik veel weet over de gebruiksmogelijkheden en standplaatseisen. Ik richt me bewust op een nichemarkt.'

Kennisoverdracht

Na zijn opleidingen aan de middelbare en hogere tuinbouwschool en de universiteit in Wageningen heeft Blokzijl vier jaar in loondienst gewerkt bij een boomkwekerij in Noord-Brabant. In 1985 is hij voor zichzelf begonnen met het Bomencentrum, waarbij hij zich steeds meer richtte op kennisoverdracht aan professionals en andere geïnteresseerden. In 2000 is daarom het Groene Paviljoen op het terrein verrezen.

Winkels en bedrijven in Baarn hebben plezier van mij, want een kwart van de gasten komt in het dorp

Hans Blokzijl, eigenaar Bomencentrum Nederland in Baarn

'Het is een groene congreslocatie, waar al ruim zesduizend bijeenkomsten zijn geweest met in totaal 500.000 mensen. Enerzijds komen hier bedrijven uit alle mogelijke branches naartoe, anderzijds organiseer ik zelf bijeenkomsten voor overheden waarop ik mijn kennis over bomen deel. Ik vind het jammer om te zien dat de kennis over bomen en planten in gemeentes afneemt. Iedereen roept dat groen belangrijk is, maar in de praktijk komt er weinig van terecht.'

Glazen gebouw

Vanwege de populariteit van het Groene Paviljoen heeft Blokzijl een half jaar geleden de Jardin d'Hiverre geopend. 'Het is een grotendeels glazen gebouw met een hoog duurzaamheidsgehalte, dat bijna energieneutraal is. Ik heb het vernuftig uitgedacht, zodat ik gebruik kan maken van wind, water en zon, zonder airco of zonnepanelen.' Waar het Groene Paviljoen ruimte biedt aan ongeveer 120 mensen, heeft de Jardin d'Hiverre plaats voor zo'n 500 personen. De ondernemer richt zich bij de verhuur van beide paviljoens op de zakelijke markt.

Het ontwerp van de Jardin d'Hiverre is gebaseerd op de vroegere oranjerie of wintertuin, waar de rijken exotische en tropische bomen uitstalden. Het glazen gebouw heeft een skelet van Oostenrijks grenenhout en staal. Naast de ontvangstruimte heeft het gebouw een ondergrondse zaal met een tapijt met als motief de jaarringen van een boom. Ook andere details hebben met bomen te maken, zoals het behang met beelden van boomschorssnippers, kapstokken van berkenstammen en een bar van eikenhout. Lampen van dakplatanen en statafels bekleed met stof met een boommotief zijn andere voorbeelden.

Het Groene Paviljoen is ongeveer 230 dagen per jaar in gebruik, de Jardin d'Hiverre 180. 'Bezoekers kunnen hier 24 uur per dag terecht en we leveren maatwerk. We hebben een eigen cateringteam en zorgen dat de gebouwen in topconditie zijn. Bij wat voor bijeenkomst dan ook houd ik altijd een inleidende presentatie over bomen, waarbij ik met metaforen inspeel op de doelgroep. Ik heb de ervaring dat mensen graag naar mij luisteren.'

Automuseum

Naast de paviljoens heeft Blokzijl een automuseum op het terrein, waarin honderd bijzondere Volvo's staan. 'De 'Swedish collection' is alleen toegankelijk voor groepen. Ik heb ook een boek gemaakt, FiftyFifty, waarin ik vijftig bijzondere Volvo's en vijftig bijzondere bomen presenteer. En zo heb ik al meer producten bedacht die gerelateerd zijn aan bomen. Bijvoorbeeld een serie serviezen, 'Dutch Botanics', met motieven van bomen erop. Daarvan heb ik er 180.000 laten maken en ik heb er nu nog 35.000 over. En rondom de Jardin d'Hiverre heb ik een exposarium met tweehonderd bomen die ik voor educatiedoeleinden gebruik.'

Het nieuwe paviljoen blijkt een succes. Blokzijl heeft in het eerste half jaar al tienduizend bezoekers meer ontvangen dan verwacht. 'Winkels en bedrijven in Baarn hebben plezier van mij, want een kwart van de gasten komt in het dorp. Met mijn zalen zit ik ook in een nichemarkt. Wat dat betreft heb ik geen concurrenten. Bomen: ik hou ervan en ik leef ervan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer