Minder+akkerbouw+en+groenten+in+Vlaanderen
Nieuws
© VidiPhoto

Minder akkerbouw en groenten in Vlaanderen

Vlaamse gewastelers poten voor komend seizoen minder aardappelen, zaaien minder suikerbieten en granen en telen minder groentegewassen.

Dit blijkt uit de voorlopige areaalcijfers die het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid deze week publiceerde. Volgens de cijfers poten de akkerbouwers in Vlaanderen in elk geval zo'n 6 procent minder aardappelen.

Het gezamenlijke areaal pootaardappelen en consumptieaardappelen daalt van 54.600 hectare naar 51.400 hectare. Het aandeel pootgoed hiervan is ongeveer 2,8 procent en dat is groter dan vorig jaar.

Verder zaaien de Vlaamse akkerbouwers ongeveer 2,5 procent minder suikerbieten. Het bietenareaal daalt naar 20.600 hectare. De afname van het totale graanareaal is 2,7 procent van 84.200 hectare naar 81.900 hectare. Deze daling komt voor rekening van zowel tarwe als gerst.

Prei en spinazie

Opmerkelijk aan de areaalcijfers van de Vlaamse overheid is verder de achteruitgang van het areaal vollegrondsgroenten met 10,5 procent. Vooral prei, spinazie, erwten en bonen worden komend jaar minder geteeld in Vlaanderen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer