Bijeenkomst over 150 kV-net roept vragen op

Grondeigenaren en belangstellenden zijn dinsdag in Heinkenszand door Tennet geïnformeerd over een nieuw ondergronds hoogspanningsnetwerk van 150 kilovolt (kV) op Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen. Zo'n twintig ZLTO-leden waren daarbij.

Bijeenkomst+over+150+kV%2Dnet+roept+vragen+op
© hoogspanningsnet.com

De grondeigenaren, onder wie veel akkerbouwers en een handvol fruittelers en melkveehouders, zijn nog voor de informatiebijeenkomst telefonisch benaderd door de netbeheerder. Deze en komende week krijgen zij bezoek van een rentmeester. Hij zal persoonlijke vragen beantwoorden en na schriftelijke toestemming een grondonderzoek verrichten op hun land.

Een van de ZLTO-leden heeft al meteen laten weten geen onderzoek op zijn land toe te staan. De anderen hebben zich daar nog niet over uitgesproken. Voorzitter van ZLTO Borsele en akkerbouwer Marinus Vermue raadt hun aan in gesprek te blijven met Tennet. 'Het nieuwe tracé komt er toch wel. Dan kun je er maar beter het beste voor jezelf uithalen.'

Gevolgen

Het was een inloopavond met informatie over het tracé en de werkzaamheden, waarbij de aanwezigen individuele vragen konden stellen. 'De gevolgen van de aanleg op bedrijfsniveau zijn nog onduidelijk', zegt Vermue. 'Ik hoop dat daar tijdens de bedrijfsbezoeken meer duidelijkheid over komt.'

De leden hebben hun voorzitter gevraagd het voortouw te nemen om als grondeigenaren gezamenlijk op te trekken. Ook dringen ze aan op een bijeenkomst samen met Tennet, experts van ZLTO en juristen.

Samen wijzer

Vermue: 'Een dergelijke bijeenkomst gericht op boeren en tuinders hebben we in juni vorig jaar ook gehouden voor de aanleg van het 380 kV-netwerk van Rilland naar Borsele. Iedereen loopt met verschillende vragen rond en op zo'n avond kun je elkaar aanvullen en samen wijzer worden.'

Voor de aanleg van het ondergrondse netwerk is een werkstrook van 35 meter nodig en wordt een gleuf van 4 meter breed afgegraven over de hele lengte van het perceel dat het traject doorkruist. Vermue verwacht dat het acht tot tien jaar duurt voordat de grond volledig is hersteld. 'Gewasschade zal de ondernemer elk jaar zelf moeten melden.'

Vergoedingen

De afdelingsvoorzitter hoopt dat de ondernemers gebruik kunnen maken van de regeling die LTO Nederland is overeengekomen met Gasunie. 'Deze afspraken worden ook wel door andere partijen gehanteerd. Over deze vergoedingen zijn boeren en tuinders tevreden.'

Fruittelers worden volgens Tennet ontzien door ondergrondse boringen te verrichten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer