Vlaamse+boer+krijgt+meldpunt+voor+koe+met+%27scherp%2Din%27
Nieuws
© Twan Wiermans

Vlaamse boer krijgt meldpunt voor koe met 'scherp-in'

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege richt een meldpunt op voor melkveehouders die dieren verliezen door zwerfaval. De omvang van het probleem moet zo duidelijker worden.

Het Algemeen Boerensyndicaat en Boerenbond plaatste al eerder bermborden om burgers bewust te maken van dit probleem, zo schrijft Vilt.be. Zwerfvuil is een van de grote frustraties van melkveehouders in Vlaanderen.

145 Vlaamse veehouders

Hoeveel runderen jaarlijks het slachtoffer worden is niet duidelijk. De landbouworganisaties beschikken zelf niet over cijfers, maar hun vermoeden werd bevestigd door de enquête van de Nederlandse Robin van der Bles, masterstudent Management, Economics & Consumerstudies aan Wageningen University.

Meer dan twee op de drie van de 145 Vlaamse veehouders die zijn enquête invulde, meldden de voorbije vijf jaar zeker één ziek dier door 'scherp-in' te hebben gehad. In vier op de vijf gevallen was zwerfafval de oorzaak, schatten ze.

Drankblikjes

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege wil een beter beeld krijgen van de kostprijs van zwerfvuil, en meer specifiek van drankblikjes, op het platteland.

Naar aanleiding van de vraag van de minister heeft het Departement Landbouw en Visserij een meldpunt opgericht voor de registratie van runderen die door 'scherp-in' zijn gekwetst of overleden.

De rundveehouder voert digitaal een aantal gegevens in: de gemeente waar zijn bedrijf ligt, zijn landbouwernummer en de leeftijd, het type en geslacht van het dier. Deze informatie zal op regelmatige tijdstippen worden bezorgd aan afvalstoffenmaatschappij OVAM.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer