Bildtse+akkerbouwer+verbouwt+50+tinten+groen
Nieuws
© Tienke Wouda

Bildtse akkerbouwer verbouwt 50 tinten groen

Akkerbouwer Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie heeft op een perceel langs de Oudebildtdijk het gewassenveld '50 tinten groen' aangelegd. Door het laten zien van onder andere uien, koolraap, witlof, emmertarwe en boekweit wil hij de consument ervan bewust maken dat voedsel niet van ver hoeft te komen.

Tijdens het loonwerk in groenten en zaden is de liefde voor zaden ontstaan, vertelt het bestuurslid van Stichting Bildste Aardappelweken in het chalet op het veld.

'Het is elke keer weer een wonder hoe de plant zich ontwikkelt tot een zaadje, een vrucht produceert voor het eigen nageslacht. Die vrucht is onmisbaar voor ons als mens en de dieren', geeft hij in het boekje '50 tinten groen' aan dat hij heeft geschreven. Daarin staat informatie over de 56 gewassen die de afgelopen 500 jaar op 't Bildt zijn geteeld. Hij liet 4.000 exemplaren drukken.

Tulpenveld met het logo van Leeuwarden Friesland 2018 zien. Foto: Mijno van Dijk
Tulpenveld met het logo van Leeuwarden Friesland 2018 zien. Foto: Mijno van Dijk © Mijno van Dijk

'Het was een kick om die gewassen weer terug te krijgen', zegt de akkerbouwer. Hij wil niet alleen dat de consument geniet van het veld, hij heeft ook nog een duidelijke boodschap. 'De maatschappij vervreemdt van dit voedsel. In het schap van Albert Heijn kun je in de winter aardbeien krijgen. We vliegen sperziebonen over uit Israël. We moeten de realiteit onder ogen zien: we zijn hierin te ver doorgeschoten.'

Dat betekent volgens Hoekstra niet dat we geen banaan meer kunnen eten. 'Maar naar mijn idee moeten we wel meer terug naar het basisvoedsel uit onze klimaatzone. Daarmee sleep je minder met eten. Dat wil ik overbrengen op de consument.'

Twee jaar

De ondernemer is ruim twee jaar bezig met de voorbereidingen van het project. Het vinden van de gewassen was nog een hele zoektocht. Zo is er nog één boer in Nederland die emmertarwe teelt, in de Haarlemmermeer.

Piet Hoekstra is iedere dag op het gewassenveld aanwezig. Foto: Mijno van Dijk
Piet Hoekstra is iedere dag op het gewassenveld aanwezig. Foto: Mijno van Dijk © Mijno van Dijk

Ook het vinden van meekrap viel nog niet mee. 'Het wordt helemaal niet meer in Nederland verbouwd; alleen een paar musea hebben het nog.' Twee jaar hield Hoekstra de planten 'stiekem' achter zijn huis. Maar nu kan iedereen in het veld de bijzondere teelt aanschouwen. Na de oogst overhandigt hij de plant aan kunstenares Claudy Jongstra. Zij gebruikt de rode verf die ervanaf komt voor haar wol en textiel. Het project maakt onderdeel uit van Leeuwarden Culturele Hoofdstad.

Tot half september is het veld open voor publiek. Iedere zaterdag houdt Hoekstra er rondleidingen. Daarna worden de gewassen geoogst. Voor de producten heeft Hoekstra al een bestemming gevonden. Een deel van de oogst gaat naar het Natuurmuseum in Leeuwarden, een ander deel is bestemd voor het oogstfeest begin september aan de Oudebildtdijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer