Kabinet zet boer aan tot actie voor beter voedselbeleid

De positie die boeren innemen in de voedselketen moet worden versterkt, maar tegelijk hebben boeren de opdracht om nog meer in te spelen op maatschappelijke opgaven en wensen vanuit de markt. Die tweeledige visie staat voor het kabinet centraal in het voedselbeleid voor de komende jaren.

Kabinet+zet+boer+aan+tot+actie+voor+beter+voedselbeleid
© Twan Wiermans

Donderdag 19 april voert de Tweede Kamer een debat over het voedselbeleid met LNV-minister Schouten en VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis. Beide bewindslieden zetten als als voorbereiding daarop hun uitgangspunten nog eens op een rij in een brief aan het parlement.

Ze geven aan dat het kabinet in actie zal komen om de positie van boeren in de keten verder te versterken. Daarover staan voornemens in het regeerakkoord. Schouten en Blokhuis zullen nog voor de komende zomer laten weten welke maatregelen ze daarvoor concreet willen treffen.

Maatschappelijke waarden

Daarnaast wijzen ze er op dat de ondernemers aan zet zijn voor het ontwikkelen van 'bedrijfsvormen en verdienmodellen die meerdere maatschappelijke waarden creëren, zoals gezondheid, biodiversiteit en een goede prijs voor producenten.' In de praktijk komen daarvan volgens de bewindslieden al 'veelbelovende, inspirerende voorbeelden' op gang.

True pricing, het betrekken van onbetaalde milieu- en gezondheidskosten in de prijs van voedsel, zal een onderdeel worden van het voedselbeleid. Hoe dat moet is nog onduidelijk, Schouten en Blokhuis willen een meerjarig programma opzetten voor het beter in beeld brengen van de werkelijke kosten van voedsel en voor het vinden van manieren om de externe kosten te verlagen.

Bestrijden van overgewicht

Een actie van staatssecretaris Blokhuis in het kader van de volksgezondheid is het opstellen van een Nationaal Preventieakkoord. Het bestrijden van overgewicht zal daarin een thema zijn. Het akkoord moet in de loop van de komende maanden worden afgesloten.

Minister Schouten presenteert nog voor de zomer haar visie op de toekomst van landbouw, natuur en voedselkwaliteit uit te brengen. Uitgangspunt daarvoor is de omslag naar een
integraal voedselbeleid, zoals de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) bepleitte in het advies Naar een voedselbeleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer