Bonen+uit+Kenia+veilig+voor+Europese+consument
Analyse
© Albert Heijn

Bonen uit Kenia veilig voor Europese consument

Foodwatch riep vorige week supermarkten op om van hun leveranciers van buiten Europa te eisen dat ze op groenten en fruit alleen bestrijdingsmiddelen toepassen die ook in Europa zijn toegestaan. Volgens de voedselwaakhond mogen in de EU diverse middelen niet worden gebruikt, vanwege risico's voor de gezondheid van de consument en telers die de middelen toepassen.

Ook wijst de organisatie erop dat de hogere eisen voor voedselveiligheid gunstig zijn voor de concurrentiepositie van Europese gewastelers ten opzichte van de buitenlandse leveranciers.

Aanleiding voor de actie is een analyse van NVWA-controles op resten van gewasbeschermingsmiddelen. Daaruit blijkt dat op 1 procent van de monsters van importgroenten en -fruit residuen zijn aangetroffen van middelen die in Europa geen toelating hebben.

Foodwatch stelt dat als de EU besluit dat bepaalde middelen niet thuishoren op Europese boontjes, het vreemd is dat dezelfde middelen wel worden geaccepteerd op boontjes uit Kenia.

Geen risico's voor voedselveiligheid

Het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL) vindt niet dat het middelengebruik direct door supermarkten moet worden verantwoord. De koepelorganisatie voor retailers beschouwt dit eerder als een politieke aangelegenheid. Verder benadrukt het CBL dat er geen sprake is van risico's voor de voedselveiligheid bij de residuen die zijn vastgesteld door de NVWA.

Dit laatste wordt bevestigd via de GBM Factchecker. Op deze website wordt namens de Nederlandse agrochemische bedrijven uitgelegd dat voor voedsel van buiten Europa dezelfde strenge veiligheidsnormen gelden als voor voedsel afkomstig uit Europa.

Maximum residulimiet

Voor alle toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is in de EU per agrarisch product een maximum residulimiet (MRL) vastgesteld. Voor niet-toegelaten middelen zijn er geen MRL's, maar hanteert de EU importtoleranties. De normen hiervoor voldoen aan dezelfde strenge criteria die ook van toepassing zijn op de MRL's.

Voor middelen die in Europa verboden zijn vanwege gezondheidsrisico's geldt bij import een nultolerantie. De NVWA moet erop toezien dat alle veiligheidseisen voor voedsel van welke herkomst dan ook worden nageleefd.

Het Voedingscentrum acht de kans op het innemen van te veel schadelijke stoffen bij de consumptie van groenten en fruit heel klein. Volgens de organisatie wegen de gezondheidsvoordelen van het eten van groenten en fruit over het algemeen ruimschoots op tegen de mogelijke risico's voor de voedselveiligheid.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer