Levensmiddelenhandel+wil+focus+op+voedselverspilling+in+retail
Interview
© kromkommer

Levensmiddelenhandel wil focus op voedselverspilling in retail

Marieke Doolaard houdt zich namens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) onder meer bezig met het beperken van de voedselverspilling in het handelskanaal van supermarktketens.

Vanwaar de focus van de

'Zuinig omgaan met voedsel is voor supermarktketens een belangrijk doel op zich. Maar het is niet direct eenvoudig om resultaat te behalen. Er zijn veel aspecten die een rol spelen bij de verspilling van voedsel. Hoe om te gaan met misvormde groenten is daar slechts een van.'

Handelsnormen zijn een borging voor kwaliteit en ook voedselveiligheid

Marieke Doolaard, manager duurzaamheid bij het CBL

Welke rol speelt het

'Wij werken met de retailorganisaties aan de bewustwording in de hele keten en ook bij consumenten om niet zomaar voedsel weg te gooien. Dat is een collectief belang. Als CBL zijn we onder meer samen met Wageningen University & Research deelnemer aan de Taskforce Circular Economy in Food. De gezamenlijke ambitie is om 50 procent minder te verspillen in de gehele voedselketen.'

Wat zijn instrumenten voor supermarkten om deze ambitie te bereiken?

'Er zijn veel knoppen waaraan we kunnen draaien. We zijn bijvoorbeeld projecten gestart met ketenpartners om uit te vinden wat optimale besteleenheden voor supermarkten zijn. Verder kijken we naar het verwaarden van retourstromen. Dat lukt al bij brood, maar ook voor groenten en fruit zoeken we daarvoor nog oplossingen.

'We zien verder dat supermarkten vaker kiezen voor langdurige relaties met hun leveranciers. Vraag en aanbod zijn daardoor beter op elkaar af te stemmen. Tot slot raken we nog steeds 10 procent van het voedsel kwijt door verwarring bij de consument over houdbaarheidsdata. Dit is een uitdaging die we in een Green Deal samen oppakken met de overheid en fabrikanten.'

In hoeverre spelen misvormde groenten en fruit een rol bij de voedselverspilling?

'Het is een aspect dat meespeelt, maar de impact is nog onduidelijk. Er zijn wel initiatieven om ook deze producten alsnog in het winkelschap te krijgen. Over het algemeen is de voedselproductie in Nederland van een hoog niveau. Wij hebben nu geen zicht op het aandeel kromme komkommers of andere misvormde producten in het totale aanbod.'

Wat vindt het

'De overheid moet daarover een besluit nemen. De handelsnormen zijn er niet voor niets. De normen zijn ook een borging voor kwaliteit en belangrijker nog voor de voedselveiligheid. Versoepeling is dus niet zomaar vanzelfsprekend.'

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer