Start voor natuurzuivelfabriek Amstelland

Melkveehouders in Amstelland brengen nog dit jaar hun melk op de lokale markt, vanuit de nieuwe melkfabriek Amstelland Natuurzuivel.

Start+voor+natuurzuivelfabriek+Amstelland
© Ruud Ploeg

Donderdagmiddag werd in Ouderkerk aan de Amstel de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de boeren en de participanten. Amstelland ligt onder Amsterdam. Het gebied telt ongeveer 55 melkveehouders, waarvan er 21 meedoen aan het natuurzuivelproject.

Het zijn melkveehouders die zich met succes inspannen voor de weidevogels in het gebied. Het aantal weidevogels loopt namelijk niet terug, in tegenstelling tot de landelijke trend.

Streekproduct

Met onder meer kruidenrijk grasland en het later maaien van het gras en de zorg voor een aaneengesloten gebied, scheppen ze een goed klimaat. De kosten voor dit beheer willen ze deels opvangen met de melk, die straks als streekproduct wordt verkocht.

De natuurzuivel komt niet van biologische boeren, maar de eisen voor de deelnemers zijn zwaarder

'Een uniek project', vindt gebiedscoördinator Mark Kuiper en een van de gangmakers achter het project. Nu de fabriek er komt, draagt hij de zorg voor het maken en vermarkten van het streekproduct over aan de coöperatie Amstelgoed Natuur Zuivel, waarvan melkveehouder Wes Korrel de voorzitter is.

Bloemen

Kuiper: 'De natuurzuivel komt niet van biologische boeren, maar de eisen voor de deelnemers zijn zwaarder dan die voor biologische melkveehouders. Het gaat dan om het gebruik van stalmest, de bloemen die in de weide moeten staan en het later maaien bijvoorbeeld.'

De fabriek komt in een bestaand bedrijfspand in Ouderkerk aan de Amstel, in het hart van Amstelland op amper zeven kilometer van het centrum van Amsterdam.

Vogelbescherming

Kuiper: 'De zuivel wordt iets duurder dan reguliere producten, maar de consument krijgt daar een fraai landschap voor terug. We hopen dat over een paar jaar zo'n twintig tot dertig procent van het gebied bestaat uit kruidenrijk grasland. Dat is ook nodig voor de weidevogels zoals de grutto en de kievit.'

De coöperatie Amstelgoed Natuur Zuivel werkt in dit project samen met Vogelbescherming Nederland, landschapsbeschermer stichting Commonland en de stichting Duurzaam Agrarisch Natuurbeheer (DAN). De provincie Noord-Holland subsidieert de bouw van de melkfabriek en het Nationaal Groenfonds leent geld aan de coöperatie. Ook de gemeente Amsterdam ondersteunt het project financieel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer