Snijrozenkwekerij+op+slot+door+bruinrot
Nieuws
© VidiPhoto

Snijrozenkwekerij op slot door bruinrot

Een Nederlandse snijrozenkwekerij is sinds begin week 15 op slot door de vondst van de bacterie Ralstonia solanacearum (Rsol; bruinrot), meldt het vakblad Bloemisterij. Waarschijnlijk wordt het bedrijf geruimd.

In 2016 werd de kwekerij ook al geruimd. Het was toen een van de vijftien rozenbedrijven waar de NVWA Rsol vond. De NVWA had het bedrijf na een monitoringsperiode in 2017 'Ralstonia-vrij' verklaard.

Zeer alert

Door de uitbraken van Rsol in 2015 en 2016 zijn telers en vermeerderaars van snijrozen zeer alert. Onder andere het aantal bemonsteringen en testen tijdens de teelt en de productie van uitgangsmateriaal is fors verhoogd. Er zijn tevens meer preventieve hygiënemaatregelen in opkweek en transport van uitgangsmateriaal, omdat alle besmettingen tot nu toe in jonge aanplant zijn aangetroffen.

De bron van een besmetting is nog steeds niet gevonden. De betreffende kwekerij is na ruiming van het oude, besmet verklaarde gewas en grondige reiniging van opstanden en apparatuur, sinds begin 2017 weer in productie. De teelt verliep bijna een jaar voorspoedig.

Na de vorstperiode begin 2018, toen het weerbeeld omsloeg, liep de groei echter ineens flink terug. Takken werden op enkele plekken in de kas korter, nieuwe scheuten liepen nauwelijks meer uit en knoppen werden kleiner. De teler vertrouwde het niet en liet labonderzoek uitvoeren. Toen werd Rsol aangetoond en dan ben je bij wet verplicht om dat te melden bij de NVWA. Zij heeft het bedrijf nu gesloten.

Rapport NVWA

In haar rapport Fytosanitaire signaleringen 2017 stelt de NVWA dat besmetting met Ralstonia solanacearum (ras 1) in roos bijna achter de rug is, nu in 2017 nog slechts één bedrijf besmet is bevonden na de monitoringsperiode. Dat bedrijf blijft tot september 2018 onder toezicht, zo meldt de NVWA in zijn jaarverslag.

Om een vinger aan de pols te houden neemt de NVWA voor de teelt, vermeerdering en veredeling van snijrozen onder glas R. solanacearum op in het programma Fytobewaking van 2018.

EU-audit

De Europese Commissie heeft in september 2017 een audit uitgevoerd waarin de Nederlandse aanpak om R. solanacearum uit te roeien in de rozensector werd beoordeeld. In het rapport is de Commissie op één bevinding na zeer positief over de Nederlandse aanpak. Alleen bij de verkoop van snijbloemen werd volgens de commissie het risico op verdere verspreiding van de ziekte niet ten volle aangepakt.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer