Machine%2Dimporteurs+hekelen+nieuwe+Europese+regels
Nieuws
© Dirk Hol

Machine-importeurs hekelen nieuwe Europese regels

De nieuwe Europese regelgeving voor landbouw- en bosbouwmachines zorgt ervoor dat fabrikanten en importeurs in Nederland met onverkoopbare machines en voertuigen blijven zitten. Deze machines kunnen tegen hoge kosten aan de nieuwe regels worden aangepast.

Dat meldt Fedecom, de brancheorganisatie van importeurs en fabrikanten in de agrarische machinebouw. Zij had het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gevraagd de invoering van de regels een jaar uit te stellen. Het ministerie heeft dit op juridische gronden geweigerd. Fedecom roept minister Cora van Nieuwenhuizen op alsnog met de branche in gesprek te gaan om knelpunten op te lossen.

Een van de knelpunten zijn de nieuwe regels ten aanzien van het remsysteem van getrokken landbouwmaterieel. Het vergt ingrijpende en dure aanpassingen om de voertuigen die zijn gebouwd op basis van de voorheen geldende eisen aan te passen.

Remsysteem

Nederland heeft de Europese optionele vereisten voor getrokken landbouwwerktuigen een-op-een in werking laten treden. Veel Europese lidstaten hebben juist een uitzondering voorzien voor goedkeuring van bijvoorbeeld hydraulische eenleidingremsystemen.

Koppeling van nieuwe getrokken voertuigen met een tweeleidingremsysteem met trekkers met een eenleidingremsysteem of andersom kan verkeerstechnisch tot gevaarlijke situaties leiden, waarschuwt Fedecom. Verder kunnen in de huidige regelgeving geen voertuigen worden goedgekeurd met een breedte van meer dan 3 meter, terwijl deze tot 1 januari met een ontheffing werden toegelaten.

Europese verordening

Fedecom is niet tegen de invoering van de nieuwe Europese verordening en noemt dit 'in principe een stap voorwaarts'. De verordening leidt volgens de brancheorganisatie tot meer en betere harmonisatie van de toelating van machines in verschillende EU-landen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer