Bakker+Bierum+koopt+Opall%2DAgri%2Dcultivator
Nieuws
© Koos van der Spek

Bakker Bierum koopt Opall-Agri-cultivator

Jan Willem Bakker uit Bierum heeft een Saturn IV-cultivator met een werkbreedte van 8 meter gekocht van de Tsjechische fabrikant Opall-Agri. Hij gebruikt de machine om het land klaar te leggen voor het zaaien van suikerbieten en uien.

Bakker had al eerder van het merk Opall-Agri gehoord. In Nederland is geen dealer en daarom ging de Groningse akkerbouwer op internet zoeken. Bakker heeft de cultivator zelf bij de fabriek in Tsjechië gekocht. 'We hadden een cultivator van Lemken met een werkbreedte van 4 meter. Dit is eigenlijk een kopie van de Lemken met een dubbele werkbreedte.'

Over de kwaliteit maakt Bakker zich geen zorgen. 'De kwaliteit van machines heeft zich goed ontwikkeld en is niet te vergelijken met dertig jaar geleden. De kwaliteit is uitstekend en vertegenwoordigers van het bedrijf hebben de machine in bedrijf gesteld. Het prijsverschil ten opzichte van een Lemken-cultivator is behoorlijk.'

620 hectare

Bakker exploiteert een bedrijf van ongeveer 620 hectare. De cultivator gebruikt hij voor het zaaiklaar leggen van het land. 'Met een snelheid van 11 à 12 kilometer per uur is het land in één keer mooi vlak te leggen. Bij die snelheid ontstaat een golf van grond in de machine die door platen wordt geëgaliseerd', legt de akkerbouwer uit.

In eerste instantie was het de bedoeling om met een koppensneller voorop de trekker te werken, maar dit blijkt geen meerwaarde te hebben. Een grote Case IH 930 is nu niet nodig. Een Case IH 300 kan het goed doen. 'De motor is wel getuned naar 350 pk', zegt Bakker.

Werkdiepte

Opall-Agri bouwt al sinds 1991 cultivatoren. De individuele werklichamen van de cultivator zijn zo gerangschikt dat de machine voor een goede voorbereiding van het zaaibed zorgt. Dankzij verschillende gedeelten past de machine zich goed aan de grond aan. De werkdiepte is 2 tot 12 centimeter. De werkdiepte is met een slinger of hydraulisch eenvoudig aan te passen.

De cultivatoren van Opall-Agri zijn geschikt voor elke grondsoort. De machines zijn er in werkbreedtes van 3, 4, 5 en 6 meter en in combinatie met de Neptun-werktuigdrager in werkbreedtes van 8 en 10 meter.

Peen

Overigens gaat Bakker Bierum het dit jaar rustig aan doen met de teelt van peen. 'De huidige goede prijs van peen is niet structureel. In Duitsland breidt de teelt van peen uit omdat Duitsers het liefst peen uit eigen land kopen. Pas als die op is, kopen ze peen uit Nederland. Daar wil ik niet op wachten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer