Samasz+neemt+nieuwe+fabriek+in+Polen+in+gebruik
Achtergrond
© LandbouwMechanisatie

Samasz neemt nieuwe fabriek in Polen in gebruik

Samasz heeft onlangs een nieuwe fabriek in gebruik genomen in Zabludów. In deze plaats in het noordoosten van Polen investeerde het familiebedrijf 21 miljoen euro. Het produceert er onder andere hooibouwmachines en veegmachines.

De Poolse machinebouwer Samasz kocht in Zabludów een terrein van 26 hectare. De fabriek, het kantoor, de parkeerterreinen en de waterzuiveringsinstallatie nemen 4 hectare in beslag. Een toekomstig testterrein 6,7 hectare. De rest van het aangekochte perceel bestaat voornamelijk uit bos. De totale investering bedroeg 21 miljoen euro.

In de nieuwe fabriek zal Samasz maaiers, schudders, harken, veegmachines en sneeuwploegen bouwen. Daarvoor heeft het bedrijf nu beduidend meer ruimte dan in de oude, lage fabrieksgebouwen in het 20 kilometer noordwestelijker gelegen Bialystok het geval was.

Nieuwe productietechnieken

Tegelijkertijd introduceert het bedrijf nieuwe productietechnieken die de kwaliteit van de geproduceerde machines moet vergroten. Zo heeft het een volledig geautomatiseerde verfstraat geïnstalleerd. Niet-zichtbare delen van de machines krijgen een verflaag door elektrostatische dompellak. Zichtbare delen worden in een automatische poedercoatingcabine gespoten.

Een Poolse arbeider verdient omgerekend 700 euro per maand

Niet-zichtbare onderdelen van de Samasz-machines gaan in een bad met elektrostatische dompellak.
Niet-zichtbare onderdelen van de Samasz-machines gaan in een bad met elektrostatische dompellak. © LandbouwMechanisatie

De geautomatiseerde spuitcabine waarin zichtbare onderdelen een poedercoating krijgen.
De geautomatiseerde spuitcabine waarin zichtbare onderdelen een poedercoating krijgen. © LandbouwMechanisatie

Naast een nieuwe fabriek verrees op het terrein een ontwikkelingscentrum met een oppervlakte van 2.000 vierkante meter, waaraan de Europese Unie financieel bijdroeg. Het idee is dat Samasz hier niet alleen nieuwe prototypen voor het eigen bedrijf bouwt, maar dat ook andere metaalverwerkende bedrijven uit de regio er terechtkunnen om hun machines te bouwen.

Opening half april

Het bedrijf is nog niet klaar. Tot de opening, half april, moet de productie worden geperfectioneerd.

Het vooraanzicht van de nieuwe Samasz-fabriek in het Poolse Zabludów.
Het vooraanzicht van de nieuwe Samasz-fabriek in het Poolse Zabludów. © LandbouwMechanisatie

De volgende investeringen staan al op stapel. Zo wil Samasz geautomatiseerde magazijnen bouwen voor metalen platen, pijpen en profielen. Zo'n zevenhonderd mensen werken in de nieuwe fabriek en bouwen er achtduizend machines per jaar. In 2021 moet de omzet zo'n 50 miljoen euro bedragen. Vorig jaar was dat 37 miljoen euro.

Jong bedrijf

Samasz is een jong bedrijf. Antoni Stolarski (69) richtte het in februari 1984 op als autogarage. Al snel ontdekte hij dat Poolse boeren behoefte hadden aan een kleine aardappelrooier. Stolarski bouwde deze en leverde de eerste nog in maart van datzelfde jaar af. Twee jaar later had hij er 150 gebouwd.

Directeur en oprichter van Samasz, Antoni Stolarski. Over vijf jaar draagt hij het stokje over aan zijn zoons.
Directeur en oprichter van Samasz, Antoni Stolarski. Over vijf jaar draagt hij het stokje over aan zijn zoons. © LandbouwMechanisatie

In 1986 bouwde de ondernemer zijn eerste trommelmaaiers met een werkbreedte van 1,35 en 1,65 meter. Ook die vonden gretig aftrek. In 1995 verkocht Samasz de eerste machines naar Duitsland. Fricke, een mechanisatiebedrijf met een groot aantal vestigingen in Duitsland, werd importeur. In het eerste jaar verkocht Samasz 500, voornamelijk goedkope, machines in Duitsland en 2.200 in Polen.

Export groeit

In 2008 groeide de export tot 68 procent en breidde het bedrijf het productgamma uit met schudders en harken. In 2010 kwamen daar sneeuwploegen en klepelmaaiers bij. Dat was het jaar waarin mechanisatiebedrijf Jans van Gemeren de eerste Samasz-machines in Nederland introduceerde.

Nadat het bedrijf werd opgedoekt, ging Johan Jans met Samasz verder, tegenwoordig onder de vlag van Harvest4You. Jans doet goede zaken. Eerst met sneeuwschuiven en nu vooral met de bredere maaiers. In 2016 verkocht hij negen triplemaaiers. In heel Nederland werden er dat jaar 49 verkocht.

De afdichtingen van iedere gebouwde maaibalk worden op onder druk getest in een waterbak.
De afdichtingen van iedere gebouwde maaibalk worden op onder druk getest in een waterbak. © LandbouwMechanisatie

Lage prijs

Het is de lage prijs, veroorzaakt door de lage Poolse lonen, die Samasz-machines populair maakt. Een Poolse fabrieksarbeider ontvangt omgerekend 700 euro per maand. Maar de lonen stijgen en Samasz maakt zijn productie efficiënter. Dat is in de nieuwe fabriekshal te zien. Er zijn nog steeds zeventig lasstations, maar ook twee lasrobots in de hal te vinden. Binnenkort komen er nog twee bij.

Naast zeventig lasstations zijn er twee lasrobots geïnstalleerd. Ze lassen de as van een klepelmaaier.
Naast zeventig lasstations zijn er twee lasrobots geïnstalleerd. Ze lassen de as van een klepelmaaier. © Landbouwmechanisatie

Tegelijkertijd wil Stolarski de kwaliteit van de producten verder verbeteren en het productpakket uitbreiden. Schudders met een werkbreedte van 8,90 en 13 meter zien dit jaar het levenslicht. Een vierrotorhark en een bandhark zijn in het prototypestadium. Opraapwagens zijn er nog niet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer