Snijdende en overladende wagen van Fliegl

De Duitse machinefabrikant Fliegl Agrartechnik heeft met de Büffel een nieuw type machine voor loonbedrijven op de markt gebracht. De opraap-voorraadlader is bij de oogst van kuilgras een alternatief voor de opraapwagen of de hakselaar.

Snijdende+en+overladende+wagen+van+Fliegl
© Fliegl

Fliegl Agrartechnik werd voor de innovatieve Büffel op de afgelopen beurs Agritechnica in Hannover met een zilveren medaille beloond. Ook voor de Beacon Fliegl Counter SX kreeg het bedrijf een zilveren medaille. Vooral de Büffel kreeg veel aandacht van het publiek.

'Agritechnica heeft aangetoond dat de klant geïnteresseerd is in deze machine', zegt Susanne Hammer van Fliegl. 'We merkten de belangstelling niet alleen van Duitse klanten, maar ook uit andere landen, waaronder Nederland. Er zijn nog geen machines verkocht, omdat dit jaar de voorserie begint, waarmee we de Büffel testen. De verkoop moet volgend jaar in Duitsland beginnen.'

Alles-in-eensysteem

De Büffel is een machine met een pick-up, een snijrotor, een bunker, een aantal walsen en een afvoerband. De machine combineert bekende technieken in een innovatief alles-in-eensysteem, dat het kuilgras laadt in meerijdende wagens. De laadtechniek van Fliegl is een relatief voordelig alternatief voor de hakselaar en de opraapwagen.

Agritechnica heeft aangetoond dat de klant geïnteresseerd is in deze machine

Susanne Hammer, Fliegl

Voordelen van de Büffel zijn dat de machine minder vermogen (circa 200 pk) vraagt dan een hakselaar, de prijs lager ligt en minder brandstof vraagt. Tegelijk is de Büffel een alternatief voor een serie opraapwagens, want de machine kan het gras laden in wagens die bijvoorbeeld al beschikbaar zijn voor de maisoogst.

Extra rendement

Zodra een gangbare opraapwagen is volgeladen en naar de kuilplaats rijdt, stopt het laden van het kuilgras. De Büffel kan blijven doorgaan met oprapen, want wagens voor de mais zijn bij een loonbedrijf veelal voldoende aanwezig. Afhankelijk van de afstand tussen het perceel en de kuilplaats zorgt dit voor extra rendement.

Een ander voordeel van de Büffel is het lage eigen gewicht van de machine en een schuifbare as waardoor de druk op de bodem goed is te verdelen. Dit voorkomt (verdere) bodemverdichting.

Kleine bunker

Door de kleine bunker van circa 10 kuub kan de chauffeur een korte tijd doorwerken als bij het wisselen even geen wagen beschikbaar is. Daarnaast maakt de bunker het mogelijk om in krappe bochten of onder bomen door te werken zonder dat er een wagen naast rijdt.

De Büffel heeft ook een nadeel: de silagewagen druk het gras niet aan en dat beperkt de laadcapaciteit van de wagen. Dit aspect speelt niet alleen in vergelijking met een opraapwagen, ook een hakselaar drukt het gewas met kracht in de wagen.

Acceleratiesensor

De Beacon Fliegl Counter SX is een draadloos kastje met een acceleratiesensor, die bewegingen en trillingen herkent en kan tellen. Volgens de fabrikant kan een dergelijke voorziening nuttig zijn voor verhuurders van machines of werktuigencoöperaties.

Bij plaatsing op een bemester kan de Counter SX de hoeveelheid uitgereden mesttanks bijhouden. Op een rondebalenpers geeft het kastje informatie over het aantal geperste balen. De werkzaamheden van de machine zijn via een computer of smartphone uit te lezen. Optioneel kan de Counter SX met gps ook de locatie van de data vastleggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer