Landbouwbezuinigingen vallen volgens Hogan mee

Als het aan de Europese Commissie ligt, wordt de Europese landbouwpot ongeveer 5 procent kleiner. Maar als nationale regeringen nieuwe bevoegdheden goed toepassen, hoeven boeren er nauwelijks op achteruit te gaan, belooft eurocommissaris Hogan.

Landbouwbezuinigingen+vallen+volgens+Hogan+mee
© Europese Commssie

Europees Commissaris Phil Hogan (landbouw) liet zich na de presentatie van het nieuwe EU-budget voor de periode 2021-2027 van zijn meest zelfverzekerde kant. Bij de persconferentie waarin hij een bezuiniging van 5 procent op het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) toelichtte, deed de Ierse eurocommissaris een opvallende uitspraak. 'De Britse boeren zullen met veel jaloezie naar ons voorstel kijken en zien wat ze na 2020 zullen missen.'

Jaloezie? Dat was niet bepaald de emotie die opkwam bij landbouwlobbyisten. De Brusselse organisatie Copa-Cogeca – waar LTO Nederland lid van is – liet direct haar 'grote teleurstelling' blijken met het voorstel voor de EU-meerjarenbegroting voor de periode 2021-2027. LTO Nederland zelf zei in een verklaring: 'Een lager budget zal niet bijdragen, en kan zelfs ontmoedigend werken, aan het hogere ambitieniveau.'

Bescheiden

Hogan houdt Europa's boeren echter voor dat de bezuiniging bescheiden zal uitpakken, omdat nationale regeringen bevoegdheden krijgen waarmee ze de schade kunnen beperken. De korting op directe betalingen zal sowieso niet meer dan 3,9 procent zijn, aldus Hogan. Een aantal oost-Europese landen gaat er zelfs op vooruit. Daarnaast wil de Commissie een nieuw, verplicht plafond invoeren: ontvangers van EU-subsidies mogen niet meer dan 60.000 euro krijgen. Alles daarboven moet worden herverdeeld.

Het idee is om op die manier EU-belastinggeld niet te gebruiken om grootgrondbezitters en megabedrijven te spekken, maar de subsidies terecht te laten komen bij kleine familiebedrijven die het geld hard nodig hebben. Dat is volgens Hogan eerlijker. Hij benadrukte dat als lidstaten dit nieuwe herverdelingsmechanisme goed zouden toepassen, de gemiddelde boer weinig zou merken van de bezuinigingen.

Niet Gratis

LTO Nederland is van mening dat het het GLB-budget minimaal in stand moet blijven, zeker in pijler 1. 'Dit wringt', zegt LTO-voorzitter Marc Calon 'Een lager budget zal niet bijdragen, en kan zelfs ontmoedigend werken, aan het hogere ambitieniveau.'

Calon denkt hierbij aan de rol die boeren en tuinders kunnen vervullen in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, waaronder klimaat en biodiversiteit. Hij stelt dat boeren en tuinders kunnen bijdragen aan herstel van de biodiversiteit en klimaatmitigatie. 'Maar dat is niet gratis. Ze leveren een maatschappelijke dienst en daar moet je ze voor compenseren.'

Uitgelekt

Het voorstel voor het plafond was al eerder uitgelekt. Hogan bevestigde de hoogte van het plafond woensdag min of meer spontaan, en zei dat het wetgevingsvoorstel eind mei of begin juni wordt gepubliceerd. In 2017 kregen 385 Nederlandse ontvangers meer dan 60.000 euro aan landbouwsubsidie – tegenover bijna 45.000 boerenbedrijven die onder dat bedrag bleven. Overigens zijn loonkosten vrijgesteld bij het berekenen van het plafond.

De Commissie stelt voor dat de EU in totaal in de zevenjarige periode vanaf 2021 een bedrag van 365 miljard euro aan het GLB besteed. Daarmee wordt het aandeel van het GLB in de gehele EU-begroting kleiner: van ongeveer 38 procent naar ongeveer 29 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer