Europese+landbouwbezuinigingen+vallen+in+slechte+aarde
Nieuws
© Europese Commissie

Europese landbouwbezuinigingen vallen in slechte aarde

Update - Het voornemen van de Europese Commissie om bij het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te bezuinigen op de steun aan grote boeren stuit op verzet bij sectororganisaties en grondbezitters.

Op 2 mei presenteert Begrotingscommissaris Günther Oettinger de voorstellen voor het EU-budget in de periode 2021 – 2027. Door het financiële gat dat de Britten achterlaten zal er gesneden moeten worden in de EU-uitgaven, gaf hij eerder al aan. Oettinger zou 6 procent van het GLB-budget willen schrappen.

Een van de voorstellen is om de steun aan boeren te bevriezen als deze een bepaald plafond heeft bereikt van bijvoorbeeld 100 hectare, zo blijkt uit GLB-voorstellen die donderdag uitlekten. Het doel is om de ongelijkheid in het GLB te verminderen. Nu gaat 80 procent van de gelden naar 20 procent van de agrarische bedrijven. Die laatste groep bestaat vaak uit grote landbezitters en multinationals.

Vruchtbaarheid

Robert de Graeff, politiek-adviseur bij de organisatie van Europese grondbezitters, is tegen een steunplafond dat is gebaseerd op areaalgrootte, omdat de vruchtbaarheid van de bodem in Europa sterk verschilt.

'In Spanje waar de grond veel droger en minder vruchtbaar is, heb je als boer veel meer hectares nodig om hetzelfde inkomen te verdienen dan in de Nederlandse polders', aldus De Graeff tegen de nieuwssite Politico.

In Tsjechië, Slowakije en het voormalige Oost-Duitsland is weerstand tegen een begrenzing van de steun op basis van het aantal hectares. Deze regio's kennen veel grote boerenbedrijven die zijn voortgekomen uit voormalige communistische staatsbedrijven.

Begrenzen

Een ander uitgelekt voorstel is om de inkomenssteun aan boer te begrenzen op 60 duizend euro per jaar.

Volgende week woensdag wordt duidelijk hoe hoog de korting op het totale GLB-budget zal zijn. Op 29 mei komt de Landbouwcommissaris Phil Hogan met de voorstellen voor de besteding van het landbouwsubsidies in 2021-2027 naar buiten.

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer