Eurocommissaris+wil+5+procent+bezuinigen+op+landbouw
Nieuws
© Europese Commissie

Eurocommissaris wil 5 procent bezuinigen op landbouw

Update - In de nieuwe Europese begroting wordt circa 5 procent gekort op de landbouwuitgaven. Ondanks deze bezuiniging gaat het totale EU-budget met 300 miljard euro omhoog.

De bezuiniging staat in voorstellen die Eurocommissaris voor begroting Günther Oettinger en EC-president Jean-Claude Juncker woensdagmiddag presenteren (foto). De Europese Commissie wil de begroting met 300 miljard euro verhogen naar 1.300 miljard euro voor de periode 2021-2027.

De regeringsleiders van de EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten nog met de nieuwe begroting instemmen.

Extra uitgaven

De begroting moet worden aangepast vanwege het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Hierdoor ontstaat er vanaf 2021 een gat van 13 miljard euro in de begroting. Daarnaast staat de EU voor extra uitgaven voor bewaking van de buitengrenzen, terreurbestrijding en immigratie en wil het gelden vrij maken om economische vernieuwingen aan te jagen.

Tegenover de Duitse media zei EU-commissaris Oettinger dat het bij de landbouwsubsidies om 'bescheiden' bezuinigingen zal gaan. Wel zullen consumenten volgens hem prijsverhogingen moeten accepteren als gevolg van de afnemende subsidies voor boeren.

In de voorstellen van Oettinger daalt het budget voor directe betalingen aan boeren (inkomenssteun) met 4 procent. Het budget voor regionale ontwikkeling daalt met 7 procent. Voor natuur- en milieu en klimaatdoelstellingen trekt de EC 15 procent meer uit in de nieuwe begroting.

Ontmoedigende korting

De voorgestelde korting op het landbouwbudget 'wringt', reageert LTO Nederland-voorzitter Marc Calon. 'Een lager budget zal niet bijdragen aan een hoger ambitieniveau. Het kan zelfs ontmoedigend werken.' LTO vindt dat het GLB-budget minimaal in stand moet blijven, zeker in pijler 1.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) heeft een soortgelijke reactie. Ze noemt het 'onevenwichtig' dat posten als onderzoek en natuur met tientallen procenten omhoog gaan, terwijl de post landbouw 5 tot 6 procent zou moeten inleveren. 'Dat is niet te rijmen met de EU-prioriteiten.'

Evenwichtiger voorstel nodig

Ze eist een evenwichtiger begrotingsvoorstel waaruit duidelijker blijkt dat de EU hoge prioriteit geeft aan eigen voedselvoorziening. 'Onze voeding is te belangrijk om over te laten aan de grillen van de vrije wereldmarkt', aldus Schreijer-Pierik.

Lees ook: Marc Calon: 'Kijk verder dan alleen EU-begroting'

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer