Afbouw steun markt zichtbaar

Het afgelopen jaar is er in Nederland voor ruim 876 miljoen euro aan Europese gelden uitgekeerd aan de sector. Ten opzichte van 2016 is er veel minder uitgegeven aan marktmaatregelen.

Afbouw+steun+markt+zichtbaar
© Pixabay

De cijfers komen uit een toelichting van het ministerie van Landbouw op GLB-betalingen. Bij de landbouwsubsidies ging het onder meer om 734,7 miljoen euro aan directe betalingen en 57,6 miljoen euro aan gelden in het kader van plattelandsontwikkeling

De totale GLB-betalingen in Nederland laten een daling zien van 1 miljard euro in 2012 naar 876 miljoen euro in 2017 (inclusief marktuitgaven). De laatste jaren wordt dit vooral gedaan in de vorm van directe betalingen aan boeren en tuinders. De betalingen in het kader van het markt- en prijsbeleid zijn in de afgelopen jaren afgebouwd.

Stijging marktuitgaven

Wel was er in 2016 een stijging van de marktuitgaven, in verband met de crisis op de landbouwmarkten. In dat jaar is in Nederland 135,6 miljoen euro aan marktuitgaven gedaan. In 2017 daalden deze weer tot een niveau van 86 miljoen euro.

De meeste subsidies in pijler 1 van het GLB gingen vorig jaar naar tellersverenigingen en actiefondsen in de tuinbouw (47,3 miljoen euro). De melkveehouderij ontving 34,2 miljoen euro, onder meer in de vorm van buitengewone steunmaatregelen voor melkproducten en de opslag van mageremelkpoeder.

Superheffing

2017 is het eerste jaar dat de superheffing vrijwel geen rol meer speelt. Er werd nog 11.338 euro afgedragen aan Brussel. De veehouderij (met uitzondering van zuivel) ontving in 2017 5,5 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 24,1 miljoen euro, dankzij enveloppen voor mestverwerking en vitalisering varkenshouderij.

De akkerbouw kent al sinds 2016 geen specifieke directe inkomenssteun meer. De subsidie voor de brede weersverzekering zit sindsdien in pijler 2. In 2017 is daarom slechts 21.369 euro uitgekeerd aan de akkerbouw.

De subsidiegegevens over 2017 (bedragen en begunstigden) zijn te vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer