Uitgekeerde+landbouwsubsidies+2017+bekend
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Uitgekeerde landbouwsubsidies 2017 bekend

Het afgelopen jaar is er in Nederland voor ruim 876 miljoen euro aan Europese gelden uitgekeerd aan de sector. Om tot die slotsom te komen, is de online databank van RVO.nl met landbouwsubsidies aangevuld met gegevens over het jaar 2017.

Bij de Europese landbouwsubsidies ging het onder meer om 734,7 miljoen euro aan directe betalingen en 57,6 miljoen euro aan gelden in het kader van het Plattelands Ontwikkeling Programma. De subsidiegegevens (bedragen en begunstigden) zijn te vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De totale GLB-betalingen in Nederland laten een dalende trend zien van 1 miljard euro in 2012 naar 876 miljoen euro in 2017 (inclusief marktuitgaven). De laatste jaren wordt dit vooral gedaan in de vorm van directe betalingen aan boeren en tuinders. Ook zijn de betalingen in het kader van het markt- en prijsbeleid daarmee vergeleken de afgelopen jaren beperkt gebleven.

Crisis

Wel was er in 2016 een stijging van de marktuitgaven vanwege diverse maatregelen die werden getroffen in verband met de crisis op de landbouwmarkten. In dat jaar is in Nederland135,6 miljoen euro aan marktuitgaven gedaan. In 2017 daalden de marktuitgaven vervolgens weer tot een niveau van 86 miljoen euro.

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer