Korting landbouwbudget mogelijk nog pijnlijker

In de budgetvoorstellen voor de Europese Unie voor de periode 2021-2027 levert de land- en tuinbouw zo'n 5 procent in. De vraag is of het hierbij blijft. Van Nederland en Duitsland moet veel harder bezuinigd worden.

Korting+landbouwbudget+mogelijk+nog+pijnlijker
© Arno de Snoo

De bezuiniging op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaat gepaard met een forse verhoging van het totale EU-budget. De kostenbesparing is noodzakelijk door het vertrek van de Britten uit de EU. De budgetverhoging van 1.000 miljard euro naar 1.300 miljard euro voor de nieuwe periode na 2020 gaat op aan veiligheid, de opvang van immigranten en grensbewaking.

Verder wil de Europese Commissie investeren in klimaat, milieu, jeugd en digitale innovatie. Er zijn zorgen over de achterstand die de EU heeft ten opzichte van China en de Verenigde Staten op het gebied van ICT en dataverkeer. EU-president Jean-Claude Juncker, die de voorstellen presenteerde in het Europees Parlement, noemt de nieuwe invulling van de budgetten 'pragmatisch, modern en eerlijk'.

Maar zo werden de plannen niet ontvangen in Den Haag, Parijs en Berlijn. Het Nederlandse kabinet verwerpt het voorstel. Voor ons land is de pil extra bitter omdat de korting van 1 miljard euro op onze EU-bijdrage komt te vervallen door de Brexit. Nederland deelde dat voorrecht met de Britten, omdat ons land anders per hoofd van de bevolking de hoogste bijdrage aan de EU zou afdragen. Nu die korting vervalt, zou dat alsnog het geval worden. Anno 2018 is dat een onverkoopbare boodschap in de politiek.

'Nederland wordt economisch al hard geraakt door de Brexit en daar legt dit begrotingsvoorstel nu een onevenredige rekening bovenop', aldus premier Mark Rutte. Hij zal een veto over de plannen niet schuwen.

Duitsland dringt net als Nederland op een hardere terugdringing van de uitgaven door Brussel. Een kleinere EU betekent een kleiner budget, klinkt het eensgezind.

De kans dat er dan verder gesneden gaat worden in de landbouwuitgaven is aannemelijk. Samen met de steun aan de armere regio's in de EU is het GLB goed voor driekwart van het EU-budget. Bovendien levert het fonds voor de ontwikkeling van de armere regio's in de nieuwe voorstellen ook al 7 procent in.

Het commissievoorstel moet nog door de regeringsleiders van de EU-lidstaten worden besproken. EU-watchers verwachten een snoeihard gevecht tussen de lidstaten. Oude tegenstellingen tussen noordelijke en zuidelijke landen zullen boven komen drijven. De voormalige Oostbloklanden willen niet inleveren en doordat de Britten niet meer meepraten, zal er een nieuwe balans moeten worden geworden.

De Economische Commissie wil graag een akkoord voor de Europese verkiezingen van mei 2019, maar dat is gezien de ophef die er nu al is erg ambitieus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer