Kamer+houdt+afschaffen+btw%2Dregeling+niet+tegen
Nieuws
© Dirk Hol

Kamer houdt afschaffen btw-regeling niet tegen

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) kan doorgaan met zijn plan om per 1 januari 2018 de btw-landbouwregeling af te schaffen. Een poging van enkele Kamerfracties om hem op andere gedachten te brengen, is mislukt.

Dinsdag stemde de Kamer over een motie van SGP, CDA en ChristenUnie die het kabinet vraagt om de plannen nog eens goed tegen het licht te houden. Argument is dat een grote groep kleine boeren opgezadeld dreigt te worden met een btw-boekhouding. Bovendien is er geen compensatie gepland voor de lastenverzwaring.

Elbert Dijkgraaf (SGP) vindt dat het plan getuigt van onbehoorlijk bestuur, mede omdat het niet is opgenomen in het Belastingplan van het kabinet. 'Ik vraag de staatssecretaris om dit voorstel in te trekken', aldus het Kamerlid.

De motie van SGP, CDA en ChristenUnie die daar op aandringt kreeg echter alleen steun van de SP, de PvdD en de Groep Bontes/Van Klaveren, te weinig voor een Kamermeerderheid. Daarmee kan staatssecretaris Van Dam zijn voornemen verder uitwerken.

Vrijstelling niet nodig

De bewindsman gaf in de Kamer aan dat de btw-vrijstelling steeds minder gebruikt wordt. 'Boeren houden steeds vaker een boekhouding bij, zodat zij de vrijstelling niet nodig hebben. Zij kunnen ook gebruikmaken van de kleineondernemersregeling.'

Het kabinet heeft de bezuinigingsmaatregel inmiddels ingeboekt, aldus Van Dam. Hij noemt het 'de minst pijnlijke optie van alle bezuinigingsmogelijkheden die er waren'. Wat hem betreft wordt de btw-landbouwheffing per 1 januari 2018 afgeschaft.

LTO wil terugsluizing

LTO reageert teleurgesteld op het het verwerpen van de motie. De organisatie houdt vast aan het standpunt dat de lastenverzwaring van 17 miljoen teruggesluisd moet worden naar de sector. Daar zal LTO zich de komende tijd voor blijven inzetten.

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer