NVWA moet meer taken uitbesteden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zou meer taken kunnen uitbesteden aan andere laboratoria en kennisinstellingen. Dat vindt Kamerlid Helma Lodders (VVD). Ze wil dat staatssecretaris Martijn van Dam er werk van maakt.

NVWA+moet+meer+taken+uitbesteden
© Dirk Hol

In het Kamerdebat over de landbouwbegroting voor 2017 herinnerde Lodders aan de kritiek op het functioneren van de NVWA. Tegelijk wees ze op de positieve ervaringen in de aardappelsector. De NVWA heeft certificeringstaken voor die sector uitbesteed aan de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK).

'Uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit erg goed werkt', aldus het Kamerlid. Het bracht haar op de vraag aan Van Dam om te bekijken of meer taken van de NVWA uitbesteed kunnen worden. 'Ik denk daarbij aan taken die door andere laboratoria of kennisinstellingen, zoals het geval is bij de NAK, overgenomen kunnen worden.'

Actieplan voor aardappelsector

Ze hield in haar bijdrage een pleidooi voor de Nederlandse aardappelsector. Een rapport van ABN AMRO waarschuwde onlangs dat zonder een Europees gelijk speelveld de aardappelteelt uit Nederland dreigt te verdwijnen. Lodders presenteerde suggesties voor verbetering van de situatie in een VVD-actieplan met de titel Nederland Pieperland dat ze aanbood aan Van Dam.

Lodders prees het kabinet voor het aanpakken van de regeldruk. Maar ondernemers missen volgens haar nog een directe ingang waar zij hun klachten of opmerkingen over regelgeving en belemmeringen voor nieuwe ontwikkelingen kunnen melden. Daarom kwam ze met het voorstel om een agroloket te openen.

Digitaal bereikbaar

'Naar het voorbeeld van het Chemieloket dat is ingesteld door de minister van Economische Zaken. Het moet eenvoudig en digitaal bereikbaar zijn voor alle sectoren, van de akkerbouwsector tot de varkenshouderij, van de pluimvee- tot de tuinbouwsector' aldus Lodders. Staatssecertaris Van Dam reageert donderdag op haar voorstellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer