D66 pleit voor schooltuinen en kringlooplandbouw

UPDATE - Alle basisscholen in Nederland moeten een moestuin krijgen. Met dit voorstel komt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot in aanloop naar de begrotingsbehandeling voor het ministerie van Landbouw. Ook pleit de partij voor een kringlooplandbouw.

D66+pleit+voor+schooltuinen+en+kringlooplandbouw
© DIRK HOL

D66 krijgt voor de schooltuinen steun van de coalitiepartners VVD, CDA en ChristenUnie. De Groot doet zijn voorstellen woensdagavond tijdens de behandeling van de Landbouwbegroting in de Tweede Kamer.

Naast de moestuin moet er op basisscholen ook een lesprogramma komen meet aandacht voor voedselproductie en natuurbeheer. 'Het is belangrijk dat kinderen kennis over gezonde en duurzame voeding met de paplepel krijgen ingegoten', zegt De Groot.

Financiering

Het nieuwe kabinet trekt 170 miljoen euro uit voor maatregelen die ervoor moeten zorgen dat Nederlanders gezonder gaan leven. Het voedselonderwijs kan als het aan De Groot ligt hieruit worden gefinancierd.

Naast een pleidooi voor de schooltuinen heeft D66 binnen de coalite ook succesvol gepleit voor kringlooplandbouw. Bij de begrotingsbehandeling op woensdag gaat Kamerlid De Groot Landbouwminister Carola Schouten verzoeken om met een agenda te komen voor de overgang naar kringlooplandbouw.

Beter benutten

'Op dit moment behoren de Nederlandse boeren tot de meest efficiënte ter wereld, maar tegelijkertijd putten we de aarde uit. We produceren duurzamer wanneer de voedselproductie vanuit de gehele kringloop wordt bekeken. We kunnen voedselverspilling uit de akkerbouw en tuinbouw terugdringen door veevoer te maken van bijvoorbeeld groente- en plantenresten uit kassen en bermgras. Als we deze voedselstromen beter benutten, hoeven we minder granen zoals soja en maïs aan dieren te voeren, waardoor de aarde minder belast wordt. Ook kunnen we het gebruik van kunstmest en pesticiden flink terugbrengen. Er zijn genoeg alternatieven', aldus De Groot die ook hierin wordt gesteund door VVD, CDA en ChristenUnie.

D66 vindt dat er nu nog wettelijke belemmeringen zijn voor kringlooplandbouw en verzoekt hij de minister deze weg te nemen. Zo wil de partij dat insecten mogen dienen als veevoer. Ook wil de groot meer toepassingen voor kunstmestvervangers. 'Boeren moeten nu door wetgeving dierlijke mest afvoeren en kunstmest aanvoeren. Dat is tegen een gezonde kringloop in, dat lijkt mij dus niet de bedoeling.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer