SP wil nieuwe 'horrorzomer' voorkomen

De SP wil dat minister Carola Schouten (LNV) eerder met maatregelen komt die stalbranden kunnen voorkomen. Kamerlid Frank Futselaar (SP) wil dat er ook bij bestaande stallen aanpassingen kunnen worden afgedwongen.

SP+wil+nieuwe+%27horrorzomer%27+voorkomen
© Dirk Hol

Over het dossier stalbranden werd tijdens de behandeling van de landbouwbegroting woensdag en donderdag in de Tweede Kamer stevig gedebatteerd. Het kabinet wil met verzekeringsmaatschappijen en ketenkwaliteitssystemen voor 2019 afspraken maken over de bestrijding van knaagdieren en een periodieke elektrakeuring.

Voor SP-Kamerlid Frank Futselaar komt dit veel te laat. Hij wees er op dat stalbranden voorkomen, vooral in de zomer. 'Er is geen fenomeen, durf ik te zeggen, dat zo radicaal het draagvlak onder veeteelt wegslaat als stalbranden.'

Juridische haalbaarheid

Futselaar wil dat er ook in bestaande stallen aanpassingen kunnen worden afgedwongen. In het actieplan stalbranden 2012-2016 is aan de Kamer toegezegd om ook daarvoor het Bouwbesluit aanvullende brandpreventie-eisen op te nemen. Een onderzoek naar de juridische haalbaarheid is echter niet voor de tweede helft van 2018 klaar, zei Schouten.

De SP weet zich in het debat gesteund door andere partijen. Futselaar diende een motie in – waarover dinsdag wordt gestemd – die de besluitvorming rondom stalbranden moet bespoedigen. 'Wij kunnen niet genoeg benadrukken dat alles in het werk moet worden gesteld om te zorgen dat dat zo snel het geval is dat de zomer van 2018 niet een nieuwe horrorzomer wordt zoals die van 2017 en 2016 en 2015.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer