VVD is kritiek beu en wil nationale boerenweek

VVD-Kamerlid Helma Lodders is de kritiek op de landbouw beu. Om de sector weer het respect te geven die het volgens haar verdient, stelt ze de invoering van een Week van de Boer voor.

VVD+is+kritiek+beu+en+wil+nationale+boerenweek
© Dirk Hol

Lodders deed haar voorstel woensdagavond tijdens het debat over de landbouwbegroting in de Tweede Kamer. De landbouw kwam daar vanuit de oppositie onder vuur te liggen vanwege onder meer de mestfraude, milieubelasting, afname van biodiversiteit en de fipronilaffaire.

Volgens sommige oppositiepartijen verkeert de landbouw in een crisis. Lodders wil daar niets van weten. Ze wees daarbij op de hoge landbouwproductie in Nederland en de – in vergelijking met andere landen – lage milieubelasting daarbij.

Niet niks

'Ik denk dat er heel veel maatregelen genomen worden en genomen zijn op het gebied van milieudoelstellingen en klimaatdoelstellingen. We hebben daarvoor ook een ambitieuze agenda in deze kabinetsperiode. We introduceren bijvoorbeeld niet zomaar fosfaatrechten omdat we dat leuk vinden. Dat heeft alles te maken met de milieu-impact en de afspraken die we daarover in Brussel hebben gemaakt. Het is dus niet alsof we niks doen.'

Helma Lodders (VVD)

Om de kennis over voedselproductie in de maatschappij te verhogen, stelt Lodders aan landbouw minister Carola Schouten voor om te komen tot een landelijke Week van de Boer.

'Een week waarin de boer, de tuinder, de visser centraal staat, waarin er extra aandacht is voor de wijze waarop ons voedsel geproduceerd wordt, en waarin er naast meer maatschappelijke waardering ook wederzijds respect komt voor de uitdagingen en de kansen waar wij voor staan', aldus Lodders.

Psychische hulp

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt ook dat de kritiek op de landbouwsector doorslaat. Hij ziet zelfs dat boeren stoppen vanwege het slechte imago van de sector. Geurts pleit ervoor dat boeren die worden overvallen door een veeziekte of andere crisis voortaan standaard psychische hulp en nazorg wordt aangeboden. De regeringscoalitie steunt zijn plan.

Boeren hebben vaak veel moeite om na een tegenslag zoals de fipronil-affaire weer op te krabbelen, stelt Geurts. 'Zo'n rampzalige gebeurtenis komt hard aan. In één klap is een boer zijn levenswerk kwijt en tot op de dag van vandaag zijn er pluimveehouders die nog wachten tot hun stallen worden vrijgegeven.'

Geurts wil verder dat de overheid bij ingrijpende maatregelen in de landbouw de gevolgen voor het boerenbestaan in kaart brengt.

Donderdagavond gaat het debat over de landbouwbegroting verder. Minister Carola Schouten geeft dan antwoord op de vragen van de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer