Europese+Rekenkamer+vindt+landbouwbeleid+complexer
Nieuws
© Twan Wiermans

Europese Rekenkamer vindt landbouwbeleid complexer

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is door de hervorming van 2013 ingewikkelder geworden, niet eenvoudiger. Dat zegt de Europese Rekenkamer in een donderdag verschenen rapport.

De Rekenkamer keek naar de nieuwe basisbetalingsregeling en concludeerde dat de regeling 'operationeel op de rails staat, maar dat de impact ervan op vereenvoudiging, doelgerichtheid en de convergentie van steunniveaus beperkt is'. Het doel van de hervorming was juist om het simpeler te maken.

In een reactie zegt de Europese Commissie indirect dat dit komt door alle uitzonderingen die lidstaten wilden hebben. 'Tijdens de medewetgevingsprocedure werden andere opties toegevoegd, die de regels complexer hebben gemaakt,' aldus de Commissie.

Weer vereenvoudiging gepland

Het rapport verschijnt enkele dagen voordat landbouwministers naar Brussel komen om te overleggen over de volgende GLB-hervorming. Ook nu is vereenvoudiging een belangrijkste doelen. In 2021 zou het nieuwe beleid van kracht moeten worden.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer