Loonwerkers aan de slag met vruchtbare kringloop

Naast melkveehouders gaan nu ook loonwerkers aan de slag met Vruchtbare Kringloop Overijssel. Loonwerkers spelen volgens projectleider Bert Muller een belangrijke rol en zijn daarom een onmisbare schakel bij het werken aan een goede mineralenefficiëntie en gezonde bodem.

Loonwerkers+aan+de+slag+met+vruchtbare+kringloop
© Ruud Ploeg

Aan Vruchtbare Kringloop Overijssel doen inmiddels 430 melkveehouders mee. In het project werken de boeren aan een betere mineralenefficiëntie en aan maatregelen om de kwaliteit van de bodem te verbeteren. Er worden onder meer veldbijeenkomsten, studiegroepen en regiobijeenkomsten georganiseerd om de kennis over de bodem te vergroten.

Hoe haal je meer ruwvoer van eigen land en houd je tegelijkertijd de bodem in goede conditie? Volgens de projectorganisatie spelen loonwerkers daarbij een grote rol. Veel werk op het land wordt immers uitgevoerd door deze bedrijven. Tijdens een speciale bijeenkomst voor loonwerkers werd geïnventariseerd of ook loonwerkers willen deelnemen aan het project. De investeringen die loonbedrijven maken, hebben invloed op de bodemconditie en mineralen efficiëntie.

Adviserende rol

Ook wordt de adviserende rol van loonwerkers steeds groter. Dat merkt ook Louis Claessens, eigenaar van loonbedrijf Volkerink in Heino. Bij hem op het bedrijf werd de wervingsbijeenkomst voor loonwerkers gehouden.

'We worden meer en meer adviseur. Bijvoorbeeld als het gaat om bodemstructuur. Wij nemen grond-, mest- en kuilmonsters voor onze klanten waardoor wij onze klanten een teeltadvies kunnen geven. Denk ook aan opbrengstmetingen. Alles bij elkaar is het een berg aan data waarmee we de klant van dienst kunnen zijn.'

Grasteler

Ook andere loonwerkers zien die adviserende rol. 'Een koeienboer is nog geen grasteler', stelt een andere loonwerker. 'Soms moet je een melkveehouder overtuigen dat een bepaalde keuze beter is. Maar als het dan een dubbeltje per kuub duurder is, dan wil hij toch vaak de goedkopere variant die slechter is voor de bodem.'

Ook de aanschaf van materiaal speelt een rol. Loonbedrijf Volkerink organiseerde een paar maanden geleden een demonstratie om te laten zien in hoeverre mechanisatiekeuzes invloed hebben op het verminderen van bodemverdichting. Claessens: 'Ook het aannemen van vakkundig personeel is belangrijk. Het vinden van goed personeel is nog best een uitdaging.'

De loonwerkers en melkveehouders kunnen gezamenlijk deelnemen aan VKO bijeenkomsten. Daarnaast wil het projectteam studiegroepen voor loonwerkers opzetten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer