LTO+kritisch+op+bloemrijke+berm+Zeewolde
Nieuws
© Persbureau Noordoost

LTO kritisch op bloemrijke berm Zeewolde

LTO Noord vindt dat het nieuwe groenbeleidsplan voor het buitengebied in Zeewolde niet nadelig moet uitpakken voor de agrarische sector.

De gemeente wil de wegbermen inzaaien met kruidenrijke zaadmengsels. Die zijn bedoeld om de biodiversiteit te vergroten. LTO Noord Zeewolde heeft de gemeente gewezen op de mogelijke gevolgen voor de naastgelegen landbouwpercelen.

Zo zitten akkerbouwers niet te wachten op mogelijke schimmels die uit de natuurlijke bermen kunnen overwaaien. Ook bestaat de kans dat de bijen en hommels de randen aantrekkelijker vinden dan naastgelegen fruitpercelen.

Boomgaarden

'Bijen die eenmaal in de bloemrijke bermen zitten, komen niet meer terug in de boomgaarden. Fruittelers houden ze daarom liever op de eigen percelen', legt afdelingsvoorzitter Jan Teunis Boon van LTO Noord uit.

LTO Noord verwacht er met de gemeente wel uit te komen, zegt Boon. 'Alles gebeurt in goed overleg. We kunnen onze opmerkingen nog plaatsen voordat het plan naar de gemeenteraad gaat.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer