Wetenschappers willen geen voedselgewas in biobrandstof

Voedselgewassen moeten niet langer worden gebruikt voor biobrandstof. Het biobrandstofbeleid heeft een negatieve invloed op klimaat, mens, milieu en natuur, stellen wetenschappers.

Wetenschappers+willen+geen+voedselgewas+in+biobrandstof
© Koos van der Spek

Het pleidooi staat in een open brief van 174 Nederlandse wetenschappers aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Het biobrandstofbeleid heeft een negatieve invloed op klimaat, mens, milieu en natuur, stellen de ondertekenaars.

Biodiesel uit voedsel stoot twee keer zoveel CO2 uit als fossiele diesel, diesel uit palmolie zelfs drie keer zoveel, doordat de bodem waar ze op worden geteeld veel koolstof bevat. Door de ontstane landhonger worden tropische regenwouden en veengronden omgezet in plantages. Dat leidt tot verlies van biodiversiteit, overstromingen, vervuiling van oppervlaktewater en lokale klimaatextremen, schrijven de opstellers van de brief.

Allerarmsten

Als voedsel niet meer wordt gebruikt om op te eten maar om te verbranden, dan stijgen de prijzen en worden vooral de allerarmsten getroffen, betogen de wetenschappers. 'Het EU biobrandstofbeleid zet een premie op landroof, corruptie en intimidatie en draagt bij aan toenemende sociale conflicten, armoede en ongelijkheid in de producerende landen.'

De wetenschappers vragen de bewindslieden om tijdens de Energieraad op 18 december ervoor te pleiten dat er in het Europese Duurzame Energiebeleid voor 2020 tot 2030 geen voedselgewassen worden gebruikt voor biobrandstof.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer