50PLUS bezorgd over kreeft in boerensloot

Zoetwaterkreeften in Friesland moeten gevangen worden. Dat vindt de partij 50PLUS in Provinciale Staten. Volgens de partij begint het aantal zoetwaterkreeften een plaag worden en leidt dit tot een afname van de biodiversiteit in sloten.

50PLUS+bezorgd+over+kreeft+in+boerensloot
© Koen van Wijk

Er zijn inmiddels drie soorten zoetwaterkreeften aangetroffen in Friesland: de gestreepte, gevlekte en rode waarvan het aantal enorm toeneemt. 50PLUS maakt zich ernstig zorgen over de aantasting van de biodiversiteit in sloten en beschadiging van de vele oevers die Friesland heeft, laat Jan Waterlanderen van de 50 PLUS-partij weten.

Het gaat hier om een 'invasieve exoot'. 'De kreeft heeft nauwelijks natuurlijke vijanden en vermenigvuldigt zich daardoor razendsnel. De kreeft eet vooral waterplanten, maar als het hongerig is wordt het een alleseter.'

Biodiversiteit

Verspreiding van de kreeft leidt volgens 50PLUS tot een afname van de biodiversiteit in onder andere sloten. 'Bovendien graaft de kreeft holletjes in oevers waardoor die worden aangetast en dieren die uit de sloot drinken in het water kunnen belanden. Waterschappen en boeren hebben daarom belang bij de bestrijding van de kreeft.'

De partij vraagt Gedeputeerde Staten of het inzicht kan krijgen in de omvang, samenstelling en verblijfsgebieden van de zoetwwaterkreeft en vraagt of de provincie een exotenverordening moet opstellen. Tenslotte vraagt ze of Gedeputeerde Staten grootschalige vangst van de rivierkreeft in Friesland wil toestaan.

Delfland

Deze zomer riep het hoogheemraadschap van Delfland op om waarnemingen van de rode Amerikaanse rivierkreeft te melden. Het waterschap wil in kaart brengen waar de schadelijke invasieve soort leeft.

Ook melkveehouders in het gebied hebben last van de kreeften, omdat ze oevers beschadigen door gangen te graven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer