Kamer+zet+advies+grondgebondenheid+op+agenda
Nieuws
© DIRK HOL

Kamer zet advies grondgebondenheid op agenda

De Tweede Kamer gaat een debat houden over de toekomst van de melkveehouderij in Nederland. Aanleiding is het advies van de Commissie Grondgebondenheid van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie.

Landbouwwoordvoerder Frank Futselaar van de SP wees dinsdag in de Kamer op het rapport dat lijnen uitzet voor een toekomst bestbestendige melkveehouderij. De sector zou de komende decennia veel minder afhankelijk moeten worden van veevoedergrondstoffen uit het buitenland.

Volgens Futselaar raakt het advies ook het overheidsbeleid. 'Daarom zou ik daar graag een debat over willen met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.'

Samen met derogatie

De coalitiepartijen CDA, D66, VVD en ChristenUnie hebben geen behoefte aan een speciaal debat over de LTO/NZO-visie. Jaco Geurts (CDA) stelde voor om het onderwerp mee te nemen in een al gepland debat over de derogatie. 'Daar kan dit mooi bijgeschoven worden en dan kunnen we het erover hebben.'

Uiteindelijk kreeg de SP steun van de fracties van de Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks. Dat is genoeg om een 'dertigledendebat' af te dwingen. Omdat nog veel van dergelijke debatten op de wachtlijst staan, zal het wel geruime tijd duren voordat het debat over de toekomst van de melkveehouderij gevoerd kan worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer