Ruim 60 procent bedrijven had fosfaatoverschot

Ongeveer 12.800 melkveebedrijven, 61 procent van het totaal, had in 2015 een fosfaatoverschot melkvee. Daarbij had 12 procent een fosfaatoverschot van meer dan 50 kilo per hectare. In het concentratiegebied Zuid komt 40 procent boven de 50 kilo per hectare uit.

Ruim+60+procent+bedrijven+had+fosfaatoverschot
© NieuweOogst

Dat blijkt uit de nulmeting van Wageningen Economic Research dat het fosfaatoverschot monitort in het kader van de Algemene Maatregel van Bestuur grondgebonden groei melkveehouderij (AMvB), die per 1 januari 2016 van kracht werd. Deze maatregel beoogt grondloze groei van de melkveehouderij te beperken.

Met de nulmeting wordt het raamwerk van de toekomstige monitoring neergelegd.

Melkkoeien

Van de 1,62 miljoen melkkoeien in 2015 wordt 76 procent gehouden op bedrijven met een fosfaatoverschot melkvee. In het concentratiegebied Zuid wordt 56 procent van de melkkoeien gehouden op bedrijven met een overschot van meer dan 50 kilo per hectare.

De gemiddelde veebezetting van bedrijven met melkvee is 1,68 melkkoe per hectare. Voor de bedrijven met een overschot geldt gemiddeld dat hoe groter het fosfaatoverschot is, hoe hoger het aantal melkkoeien per bedrijf. De bedrijven met melkvee in de concentratiegebieden Zuid en Oost zijn gemiddeld kleiner in oppervlakte dan in Overig Nederland, stelt Wageningen Economic Research.

Het aantal melkkoeien per bedrijf is groter naarmate het fosfaatoverschot melkvee in het gebied hoger is. Het gemiddeld aantal melkkoeien per bedrijf met melkvee ligt in concentratiegebied Zuid iets boven dat in Overig Nederland: 85 om 82. Het concentratiegebied Oost blijft daar met 64 melkkoeien per bedrijf ruim onder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer