Vleesconsumptie komende tien jaar omhoog

De wereldwijde vleesconsumptie blijft de komende tien jaar stijgen. Dat schrijft Knack maandag op haar website.

Vleesconsumptie+komende+tien+jaar+omhoog
© porkchops.com


Door een stijgende vleesconsumptie in de opkomende economieën, zal de wereldwijde consumptie van vlees de komende tien jaar blijven stijgen.

Dat stelden wetenschappers vrijdag op een internationaal congres in het Franse Clermont-Ferrand.

Vleesverbruik

Volgens cijfers van de internationale Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) die KUL-landbouweconomoom Erik Mathijs tijdens het congres citeerde, zou de consumptie elk jaar met 1,6 procent stijgen.

De afgelopen vijftig jaar is het vleesverbruik in de wereld bijna verdubbeld. In 1961 aten mensen gemiddeld 23,1 kilo vlees per jaar. In 2011 was dat gestegen tot 42,2 kilo.

Revolutie

'De voorbije twintig jaar hebben de opkomende landen een revolutie doorgemaakt op het vlak van fokkerij en dat heeft geleid tot een hogere vleesconsumptie, in het bijzonder voor varkensvlees en gevogelte', zei de Franse onderzoeker Pierre Sans.

In de rijkere landen (West-Europa, de Verenigde Staten en Japan) is het vleesverbruik gedaald. Als redenen daarvoor wordt de relatief hoge prijs (in crisistijden) aangehaald en de groeiende inzichten van consumenten rond dierenwelzijn en voedsel.

Klimaatprobleem

Het klimaatprobleem zou een factor moeten zijn in de evolutie van het vleesverbruik. Vleesproductie is immers een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering, meldt Erik Mathijs op de Knack-website.

'De onderhandelingen over de klimaataanpak zullen noodzakelijkerwijs ook over het terugdringen van de vleesproductie en -consumptie moeten gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer