Case+IH+bestuurt+werktuigen+met+bodemsensor
Nieuws
© Eigen Foto

Case IH bestuurt werktuigen met bodemsensor

Case IH voegt innovatieve bodemsensor toe aan het productassortiment voor de besturing van werktuigen voor grondbewerking en zaaien. Dankzij variabele diepteregeling zorgt het voor een lager brandstofverbruik en hogere efficiëntie.

Tijdens de Agritechnica 2015 is de Topsoil Mapper gepresenteerd als de eerste bodemsensor voor de besturing van machines voor grondbewerking, die is onderscheiden met de zilveren innovatie award. Met deze technologie kunnen hydraulische werktuigen voor grondbewerking automatisch via Isobus worden bestuurd voor een optimale bodembescherming.

Bij de bodemsensortechnologie werkt Case IH samen met de Oostenrijkse technologieleverancier Geoprospectors GmbH. Bij de Topsoil Mapper neemt Case IH tegelijkertijd de distributie van de producten van Geoprospectors in Oostenrijk, België, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Moldavië, Nederland, Polen, Roemenië, Zwitserland en de Oekraïne voor haar rekening.

Real-time

De heterogeniteit van landbouwgrond vraagt om verschillende werkdieptes tijdens de grondbewerking om de verschillende bodemtypes, samendrukking en vochtgehaltes per deelperceel te ondervangen. Deze parameters zijn alleen te meten met de nodige nauwkeurigheid en betrouwbaarheid in real-time, aangezien ze per seizoen enorm verschillen.

Na jaren van ontwikkeling heeft Geoprospectors een sensorsysteem ontwikkeld dat in staat is de relevante bodemparameters in real-time te detecteren en deze gegevens naar de computer van de machine voor grondbewerking te sturen. Op die manier is de dieptegeleiding te regelen.

Hiervoor is een sensor in de voorkant van de trekker gemonteerd. De verzamelde meetwaarden worden direct door de computer omgezet in besturingscommando's voor grondbewerking en vervolgens via Isobus naar de taakcomputer van de machine gestuurd.

Actuele omstandigheden

'De Topsoil Mapper is de eerste bodemsensor die direct in landbouwwerktuigen is te integreren en die bovendien in staat is de machines voor grondbewerking in real-time te besturen. Op die manier kan de grondbewerking worden afgestemd op de actuele bodem- en weersomstandigheden', legt Michael Pregesbauer van Geoprospectors uit.

Case IH-dealers bieden met de Topsoil Mapper 's werelds eerste, volledig geïntegreerde Isobus-oplossing op het gebied van bodembewerking. Naast de sensor is een volledig pakket leverbaar dat is voorzien van een Isobus-taakcomputer met werktuigbediening en dat achteraf kan worden gemonteerd voor alle hydraulische werktuigen voor grondbewerking.

Voorgewichten

De Topsoil Mapper kan ofwel als sensoronderdelen worden besteld of als een speciale oplossing voor voorgewichten. Deze laatste optie is vooral interessant als de hefinrichting aan de voorkant een contragewicht vereist voor grondbewerking.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer