Brussel eist voortvarende aanpak mestfraude

De nieuwe derogatie geldt voor twee jaar, in plaats van de gebruikelijke vier jaar. De Nederlandse boeren en landbouwminister Carola Schouten moeten eerst aantonen dat de mestfraude adequaat en voorvarend wordt aangepakt.

Brussel+eist+voortvarende+aanpak+mestfraude
© Twan Wiermans

De Europese Commissie heeft Nederland opgedragen mestfraude strenger aan te pakken. Zo wil de commissie voor 30 september van dit jaar weten wat de schaal en omvang is van de opzettelijke mestfraude en in welke regio's er een hoog risico is op overtredingen van de mestregels. Ook moet de capaciteit voor inspecties en controles worden uitgebreid.

Begrip

Schouten heeft begrip voor de eisen van de Europese Commissie. 'Het is cruciaal dat de naleving van de mestregels in Nederland verbetert, niet alleen ter verantwoording van de derogatie richting Brussel en andere lidstaten, maar vooral ook ter verantwoording van de positie van de landbouwsector richting de Nederlandse maatschappij.

Ze onderstreept dan ook het belang van voortvarende uitvoering van het sectorplan van LTO, POC, Cumela, TLN en Rabobank. Dat plan omvat een breed palet acties om mestfraude te voorkomen.

Zo wordt gewerkt aan sanctie- en royementregels, een beter systeem voor de mestboekhouding en een gedragscode. De gedragscode moet gezien worden als aanloop naar een certificeringsschema voor de mestketen.

Buitengewoon ambitieus

Voor het zomerreces van de Tweede Kamer gaat Schouten opnieuw met de sectororganisaties in gesprek. Dan zal er in ieder geval een concreet certificatieschema op tafel moeten liggen.

Volgens Hans Verkerk van Cumela is dat buitengewoon ambitieus. 'Het is niet eenvoudig om in een paar maanden een certificeringschema te maken voor een keten met wel achttien schakels.'

Handhaving

Niet alleen de sector, ook de minister zelf neemt maatregelen om de mestfraude te beteugelen. Ze gaat de handhavingscapaciteit voor derogatie terugbrengen van 7 naar 5 procent. De capaciteit die vrijkomt wordt ingezet om de controle en handhaving te versterken op onderdelen van het mestbeleid die als risicovoller worden gezien.

Schouten gaat ook extra investeren in de ICT-infrastructuur bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om de datatechnologie up-to-date te maken. Dat moet het inwinnen van gegevens voor de verantwoording van nutriëntenstromen verbeteren.

Daarnaast gaat het ministerie kijken naar de effectiviteit en afschrikwekkende werking van boetes, ook in vergelijking tot boetes op andere beleidsterreinen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer