Schouten: snel derogatiebesluit stond voor mij voorop

Snelle duidelijkheid over de derogatie was voor LNV-minister Carola Schouten reden om in te stemmen met het voorstel van de Europese Commissie voor een tweejarige verlenging. De wensen voor inhoudelijke aanpassingen heeft ze om die reden laten vallen.

Schouten%3A+snel+derogatiebesluit+stond+voor+mij+voorop
© Dirk Hol

Dat blijkt uit een brief die Schouten dinsdag aan de Tweede Kamer stuurde. Ze geeft daarin een toelichting op het voorstel voor de derogatiebeschikking dat volgende week door het EU Nitraatcomité wordt besproken.

De minister meldt dat ze de wensen van de sector voor gewasderogatie en het toestaan van het gebruik van dunne fractie van gescheiden varkensmest in de gesprekken met de Europese Commissie heeft ingebracht. Het snel verkrijgen van duidelijkheid was voor de minister echter 'van doorslaggevend belang'.

Voortvarende aanpak mestfraude

'De tot twee jaar beperkte looptijd van de derogatiebeschikking biedt boeren enerzijds minder langjarige zekerheid dan gewenst zou zijn. Anderzijds onderstreept het voorstel het belang van een voortvarende aanpak van de mestfraude, zowel vanuit de overheid als vanuit de sector zelf', motiveert Schouten haar positieve eindoordeel.

Donderdag heeft ze weer een overleg met sectorvertegenwoordigers over de uitvoering van het sectorplan van aanpak tegen mestfraude. 'Ik zal hen dan ook blijven aanspreken op het belang hiervan', laat ze nu al weten.

Wachten op Nitraatcomité

Het is nu afwachten of er op 4 april in het EU Nitraatcomité voldoende steun is voor de conceptbeschikking van de Europese Commissie. Als dat het geval is duurt het volgens de minister nog ongeveer zes weken voordat de definitieve derogatie wordt afgegeven.

Tegen die tijd zal het ministerie van LNV de precieze voorwaarden verduidelijken en toelichten wat het betekent voor boeren die gebruik willen maken van de derogatie. Minister Schouten moet dan in elk geval binnen een half jaar een geloofwaardige 'handhavingsstrategie' indienen bij de Europese Commissie.

In een kort debat, dinsdag in de Tweede Kamer, wilde de minister nog niet concreet ingaan op de inhoud van de maatregelen die de overheid zelf neemt om de mestfraude te bestrijden. 'We gaan zeker kijken wat nodig en wat mogelijk is' zei ze.

Boetesysteem onder de loep

Duidelijk is wel dat het boetesysteem onder de loep wordt genomen. Het ministerie gaat onder meer een vergelijking maken met de aanpak van illegale activiteiten in andere sectoren van de economie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer