Milieufederatie+teleurgesteld+over+aanpak+mestfraude
Nieuws
© Ida Hylkema

Milieufederatie teleurgesteld over aanpak mestfraude

De Brabantse Milieufederatie (BMF) is teleurgesteld over het plan van aanpak van de sector om de mestfraude aan te pakken.

Volgens de BMF biedt het voorgestelde kwaliteitskeurmerk geen enkele garantie dat mestfraudeurs worden gestraft. Alleen met meer controle en strengere straffen voor overtreders, kan de mestfraude effectief worden aangepakt. Minister Schouten moet daarom de handhavingscapaciteit fors uitbreiden.

BMF noemt het kwaliteitskeurmerk 'de omgekeerde wereld'. In plaats van mestfraudeurs keihard aan te pakken, wordt een keurmerk uitgedeeld aan ondernemers die zich gewoon aan de regels houden. Het keurmerk biedt bovendien geen enkele garantie dat het illegaal uitrijden van mest tot het verleden behoort.

Gerichter en effectiever

Volgens minister Schouten moet de handhaving 'gerichter en effectiever', maar daarmee ontkent ze volgens de BMF het daadwerkelijke probleem: een tekort aan handhavers. Dat aantal moet flink omhoog om enigszins zicht te kunnen houden op de 600 mesttransporten per dag in Zuid-Nederland.

De overheid moet zelf zijn verantwoordelijkheid nemen en mestfraudeurs aanpakken, vindt de BMF. Alleen dan kan de mestfraude effectief worden opgelost.

De overheid moet zelf zijn verantwoordelijkheid nemen en mestfraudeurs aanpakken

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer