Fipronil Meldpunt zorgde voor praktische hulp

Het Fipronil Meldpunt in de Gelderse Vallei heeft voor praktische oplossingen gezorgd voor pluimveeboeren die vorige zomer door de fipronilaffaire zijn getroffen.

Fipronil+Meldpunt+zorgde+voor+praktische+hulp
© Huisman Media

Dat staat in het rapport 'Ervaringen van, met en rond het Fipronil Meldpunt Gelderse Vallei', dat is opgesteld door het Poultry Expertise Centre (PEC) in Barneveld in opdracht van de initiatiefnemers van het Fipronil Meldpunt.

Dat zijn de gemeentes Barneveld, Ede, Nijkerk, Putten, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg, de LTO-afdeling Gelderse Vallei en de NVP.

Effectief

De belangrijkste conclusie die in het rapport wordt getrokken is dat de samenwerking tussen de initiatiefnemers in de Gelderse Vallei effectief was en dat het meldpunt een waardevolle schakel was tussen pluimveehouders enerzijds en Avined, de NVWA en Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) anderzijds.

Forse kritiek is er op het functioneren van de NVWA. De organisatie was volgens de opstellers van het rapport organisatorisch niet voorbereid op een dergelijke crisis en had te veel tijd nodig voor het opzetten van een adequate respons. Toegesneden protocollen kwamen pas laat beschikbaar.

Normstelling

Het blokkeren van hele bedrijven, ondanks dat sommige stallen níet met fipronil waren behandeld, heeft grote financiële en emotionele schade veroorzaakt, zo staat in het rapport. De te scherpe normstelling heeft geleid tot onnodige vernietiging van voedsel en overbelasting van de infrastructuur.

De crisis is onnodig groter geworden, doordat de NVWA de behandelingen door Chick Friend - na een risicoanalyse in november 2016 en zelfs na de inbeslagneming van de administratie - liet voortbestaan. Wel heeft het PEC waardering voor de veldwerkers van de NVWA; ze bleken zich snel te kunnen inleven in de problematiek.

Aanbevelingen

Volgens de opstellers van het rapport moet de NVWA zich beter voorbereiden op een crisis, met name door te zorgen voor een goede bereikbaarheid en aanspreekbaarheid. Verder moet er snel een oplossing komen voor de grote hoeveelheid met fipronil besmette mest die nog op veel pluimveebedrijven aanwezig is.

Daarnaast vindt het PEC dat pluimveehouders de kosten voor bemonstering door de NVWA en afvalstoffenheffing voor mest niet zelf moeten betalen en pleit de organisatie voor een vorm van compensatie, zoals nu in België gebeurt.

Sorgdrager

De initiatiefnemers van het Meldpunt hebben het rapport 'Ervaringen van, met en rond het Fipronil Meldpunt' inmiddels aangeboden aan de Commissie Sorgdrager, die op verzoek van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoek doet naar de fipronilaffaire en de aanpak ervan. Ook de minister heeft het rapport ontvangen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer