Kabinet+past+klankbordgroep+fipronil+niet+aan
Nieuws
© Twan Wiermans

Kabinet past klankbordgroep fipronil niet aan

Het kabinet stuurt de manier waarop de commissie Sorgdrager het onderzoek naar de fipronil-affaire aanpakt niet bij. De Partij van de Dieren drong daar op aan, maar de ministers Bruno Bruins (Medische Zorg) en Carola Schouten (LNV) leggen de suggesties naast zich neer.

Kamerlid Esther Ouwehand vindt dat het bedrijfsleven teveel invloed heeft. Het stoort haar met name dat Jan Wolleswinkel, voorzitter van het Dutch Poultry Centre, en Philip den Ouden, oud-directeur van de FNLI, deel uitmaken van de klankbordgroep die Winnie Sorgdrager terzijde staat.

Bruins en Schouten zijn er niet van onder de indruk. In antwoord op schriftelijke vragen van Ouwehand laten ze weten dat de commissie Sorgdrager onafhankelijk is en zelf haar onderzoek inricht.

Samenstelling al lang bekend

Bovendien is de Kamer begin december al geïnformeerd over de samenstelling van de klankbordgroep van deskundigen. De ministers voegen er aan toe dat er geen vertegenwoordigers bij zijn van organisaties die door de commissie Sorgdrager worden onderzocht.

Het kabinet grijpt niet in, maar wacht de uitkomsten van het onderzoek af. 'Vanwege de onafhankelijkheid van de Commissie sturen wij niet tussentijds op de uitkomsten van het onderzoek', aldus Bruins en Schouten.

Bekijk een tijdlijn van de fipronilaffaire.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer