Pluimveebedrijf+Lunteren+stopt+door+fipronilcrisis
Nieuws
© Huisman Media

Pluimveebedrijf Lunteren stopt door fipronilcrisis

Een pluimveehouder uit Lunteren is gestopt met zijn bedrijf als gevolg van de fipronilcrisis. Dat maakte gemeente Ede deze week bekend. Er zijn meer ondernemers die stoppen met hun pluimveebedrijf, blijkt uit navraag in de regio.

Volgens Jan Brok, adviseur voor pluimveehouders, zijn er nog enkele bedrijven die zijn gestopt of bezig zijn met een bedrijfsbeëindiging. 'Vaak spelen er meer zaken en is de fipronilcrisis de druppel die de emmer doet overlopen.'

Gemeente Ede meldde deze week dat een pluimveehouder aan de Meulunterseweg in Lunteren zich genoodzaakt ziet om te stoppen als gevolg van de crisis. Volgens de gemeente werden op het bedrijf grote aantallen dieren gehouden en droeg het bedrijf in grote mate bij aan de fijnstofuitstoot in de omgeving.

Fijnstofnormen

Het bedrijf is in 2014 opgenomen in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Deze lijst wijst percelen aan waar een potentiële overschrijding van de fijnstofnormen dreigt, zodat extra maatregelen kunnen worden getroffen.

Het beëindigen van het bedrijf draagt volgens de gemeente in grote mate bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de omgeving van het perceel. 'Ik heb inderdaad gehoord dat gemeente Ede al langer in overleg was met dit bedrijf. Zo zijn ook op andere bedrijven die stoppen vaak andere zaken aan de hand.'

Grote problemen

De gevolgen van de fipronilcrisis worden nog steeds gevoeld in de pluimveesector. 'We kunnen de balans nog niet opmaken', vertelt Gina van Elten, bestuurslid van LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei.

'Ik sluit niet uit dat er op termijn nog meer bedrijven gedwongen zullen stoppen. Fipronil zorgt nog steeds voor grote problemen. Denk aan de mestafzet, de te hoge waarden die nog worden gevonden in eieren en de claims van afnemers.

Claims

Dat laatste vindt ook Brok een groot probleem. 'Eierhandelaren leggen grote claims neer bij pluimveebedrijven. Het gaat soms om tonnen. Het zijn schandalige praktijken. De afnemers leggen de verantwoordelijkheid bij de boeren neer die als gevolg van de fipronilcrisis geen eieren konden leveren.'

De pluimveehouders worden soms gekort op het eiergeld in afwachting op uitbetaling van de claims. Volgens Van Elten moeten pluimveehouders zich niet laten chanteren. 'Kijk eerst maar eens met een advocaat of de claim terecht is en waar die vandaan komt. Als er al een claim betaald moet worden, dan is het wenselijk dat er een goede betalingsregeling wordt getroffen.'

• Lees meer over de fipronilcrisis in het dossier

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer